Agentia de rating Standard & Poor\'s a anuntat joi ca a majorat ratingul companiei petroliere The Rompetrol Group N.V. (TRG) la B+ cu perspectiva stabila, de la B-.

Agentia a mai decis scoaterea ratingului de sub monitorizare, unde a fost plasat, cu implicatii pozitive, dupa anuntul din august 2007 privind preluarea de catre compania petroliera kazaha KagMunaiGas.

Ratingul reflecta modificarea structurii de control.

TRG este detinut momentan in proportie de 75% de catre JSC NC KazMunayGas (rating BBB, cu perspectiva stabila), care este controlata in proportie de 100% de catre statul kazah.

"Estimam in continuare ratingul TRG la B- insa momentan luam in calcul majorarea ratingului cu doua subdiviziuni pe fondul modificarii structurii de actionariat", a declarat un analist al Standard & Poor's, Per Karlsson.

Agentia de rating estimeaza ca in ciuda faptului ca nu exista garantii formale privind creditele utilizate de catre KMG pentru a finanta achizitia, sunt sanse destul de reduse ca grupul kazah sa nu efectueze pana la capat aceasta investitie in cazul confruntarii cu o situatie de criza, avand in vedere ca preluarea TRG este prima achizitie de anvergura a companiei petroliere kazahe pe plan extern si ca TRG va fi intergrata vertical cu operatiunile de explorare si productie din Kazahstan.

Perspectiva pozitiva reflecta asteptarile Standard & Poor's ca orice imbunatatire a situatiei financiare a TRG sau a sprijinului acordat de compania-mama ar putea duce la urcarea ratingului cu una sau doua subdiviziuni pe termen scurt.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si