“75% din medicamentele din piata provin din zona EUR/CHF (euro/franci elvetieni), deci importatorii vor avea pierderi semnificative ale marjei de profit fata de anii precedenti”, declara, pentru Wall-Street, Dragos Damian (foto), director general Zentiva. Se pare ca nu doar importurile vor contribui la aceasta scadere considerabila a marjei profit, ci si productia interna.

“Si pretul medicamentelor fabricate in Romania este conectat la cursul leu/euro si inghetat inca de anul trecut, in conditiile in care cheltuielile cu utilitatile si forta de munca (circa 80% din total) sunt suportate in lei si fac obiectul evaluarii euro respectiv al cresterii indicelui pretului de consum (IPC - indicator ce masoara evolutia de ansamblu a pretului marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de populatia tarii)”, mai explica seful Zentiva.

In ceea ce priveste efectul direct asupra companiei pe care o conduce acesta a declarat: “Sumele de incasat din operatiunile comerciale nu sunt afectate, filiala locala a grupului Zentiva facturand in lei. Insa consolidare in coroane cehe (CZK) la nivel de grup este subiectul evaluarii constante a acestei monede fata de leu, iar in ultimul an coroana ceha s-a apreciat cu 25% fata de moneda romaneasca”.

Citeste si:

Conform acestuia, atunci cand a pregatit bugetul pentru 2008, Zentiva a luat in calcul un curs de 3,29 lei/euro. “Sumele de plata aferente contractelor incheiate in euro si platibile in lei la cursul zilei sunt afectate constant de evolutiile valutare in contextul in care noi am luat in calcul pentru bugetul 2008 un curs de 3,29 lei/euro. In plus, preturile la medicamentele cu prescriptie sunt inghetate de autoritati din iunie 2007 la 3,3 lei/euro”, mai afirma Dragos Damian.

Si A&D Pharma se confrunta cu preturile medicametelor de import. “Ideea este ca din punctul de vedere al distribuitorilor de medicamente foarte important in momentul de fata legat de deprecierea leului este faptul ca in continuare cursul de calcul al preturilor medicamentelor din import ramane cel de 3,32 RON/euro. La un curs actual de 3,94 lei/euro, anuntat pentru astazi, este imposibil sa se mai importe si livreze medicamente”, declara Diana Klush, director de comunicare al A&D Pharma.

Pentru rezolvarea acestei situatii, distribuitorii de medicamente continua sa faca nenumarate demersuri pe langa Ministerul Sanatatii Publice pentru actualizarea cursului de schimb. “Daca acest curs nu este actualizat, e foarte probabil ca in curand sa se sisteze importul si distributia de medicamente pentru ca distribuitorii nu mai pot sustine financiar livrarea de medicamente”, mai declara reprezentanta A&D Pharma.