Inca 200 de angajati ai SC Koyo Romania SA, producator de rulmenti, din municipiul Alexandria, au intrat in somaj tehnic incepand cu data de 1 martie 2009.

Numarul lucratorilor trimisi in somaj tehnic a crescut, astfel, la 700. Motivul invocat de patronatul japonez la luarea acestei decizii a fost reducerea productiei de rulmenti pe fondul crizei economice.

Sindicalistii nu sunt, insa, de acord cu patronatul. Liderul Sindicatului Independent Rulmentul (SIR), Andrei Tanase, a declarat, marti, pentru corespondentul NewsIn, ca masura a fost luata unilateral de Consiliul de Administratie al SC Koyo Romania SA, fara consultarea sindicatului si contravine prevederilor contractului colectiv de munca.

„Suntem in criza, dar asta nu inseamna ca fiecare poate sa faca ce vrea. In contractul colectiv de munca este prevazut ca in perioada de criza, impreuna si de comun acord, sindicatele si patronatul stabileste un nou program de masuri. Dar, patronatul japonez nu se limiteaza decat sa ne anunte cati angajati nu mai vin la munca, fara sa vina cu un program de criza pe care sa-l discutam”, a sustinut Andrei Tanase.

Acesta a mai acuzat ca se aplica un tratament preferential pentru „60 de directori si multi alti sefi si sefuleti numiti de patronat” care nu sunt atinsi de somajul tehnic, relateaza NewsIn.

Potrivit liderului SIR, Andrei Tanase, pentru ca nu s-a putut negocia in niciun fel cu conducerea fabricii, cu toate ca tensiunile cresc tot mai mult din cauza trimiterii angajatilor in somaj tehnic, sindicalistii sunt hotarati sa solicite prefectului judetului convocarea Comisiei de Dialog Social.

Conform spuselor sale, angajatii care se afla in somaj tehnic beneficiaza doar de 75% din salariul de incadrare, fara sporuri si bonuri de masa. Prima masura de acest fel s-a luat in luna octombrie a anului trecut.

Fabrica de rulmenti din resedinta judetului Teleorman are, in prezent, mai putin de 2.000 de angajati. Din anul 1998, actionar majoritar este firma Koyo din Japonia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Vremea nefavorabila ingreuneaza exportul