Absolventii de studii superioare care se afla in cautarea unui job ar putea sa-si faca loc pe piata fortei de munca chiar si pe timp de criza, prin inlocuirea angajatilor ce ocupa pozitii de entry level platite mult prea bine in raport cu productivitate, apreciaza Thomas Standring, director executiv in cadrul diviziei Human Capital a firmei de audit si consultanta financiara Ernst & Young (E&Y).
“In anumite industrii, este foate posibil ca angajatii de pe pozitii de junior cu salarii relativ mari, care nu dispun de experienta suficienta sau care nu se afla in companii pentru o perioada atat de mare incat sa-si justifice banii pe care ii incaseaza, sa fie concediati si sa fie inlocuiti cu absolventi fara pretentii salariale mari”, afirma Thomas Standring, pentru Wall-Street.

Cei 250.000 de absolventi de facultate de anul trecut au pus o presiune teribila asupra pietei fortei de munca in conditiile in care sfarsitul lui 2008 a adus instalarea crizei economice, care a coincis cu sistarea angajarilor in economie si demararea concedierilor. Mai mult, in lunile urmatoare, va iesi pe piata noua generatie de absolventi, respectiv 150.000-200.000 de oameni, fapt care va accentua presiunea asupra pietei fortei de munca.

Sansa absolventilor de facultate care nu au inca un loc de munca ar putea fi orientarea catre domenii care inca mai fac angajari precum, cum ar fi retail, BPO sau IT&C, sectoare care nu au fost afectate prea mult de criza financiara. Pe langa aceasta, absolventii de facultate ar putea sa-si creasca sansele de angajare micsorandu-si pretentiile salariale in raport cu salariatii aflati pe pozitii de junior.

Cele mai mari salarii pentru posturi de junior se intalnesc in IT&C, financiar-bancar, Business Process Outsourcing (BPO) sau avocatura si oscileaza in jurul a 500-800 de euro lunar, iar o reducere a pretentiilor salariale ale absolventilor care se afla in cautarea unei pozitii de junior in astfel de domenii ar putea sa le garanteze un job pe timp de criza.

Cu toate acestea, pe masura ce numarul absolventilor s-a marit a crescut rapid si rata somajului, ceea ce inseamna mai putine lucuri de munca disponibile pe piata, deci mai putine alternative pentru absolventi. La nivel national, numarul de someri a crescut in aprilie cu peste 4.000 de oameni, pana la aproape 518.000, nou nivel maxim al ultimilor trei ani potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Astfel, rata somajului la nivel national a urcat in aprilie la 5,7%, de la 5,6% in martie, in conditiile in care in aprilie 2008, rata somajului era de 3,9%. “Nu se poate estima ceea ce se va intampla pe piata romaneasca a fortei de munca, in conditiile actuale, in care somajul creste rapid. Totusi, pe baza experientei noastre din alte tari, exista o reactie tipica pentru situatii de cadere, dar nimeni nu poate garanta ca piata romaneasca va urma acelasi traseu. De obicei, intr-o perioada de regres, rata somajului creste pana la momentul in care companiile isi stabilesc strategia pentru 2009-2010 sau pentru o perioada mai lunga, iar apoi poate exista o anumita miscare a fortei de munca intre companii”, spune Standring.

Banca Mondiala (BM) vede, in cea mai recenta prognoza asupra pietei fortei de munca, o rata a somajului de 8%, respectiv 795.000 de someri.

Pe de alta parte Comisia Nationala de Prognoza se asteapta ca, la finalul acestui an, sa fie 620.000 de someri, rata somajului urmand sa urce in acest an la 6,8%, de la 4,4% anul trecut, in timp ce FMI estimeaza un numar similar de someri cu cel estimat de BM



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri