Federatia Sindicala a Hidroelectrica, "Hidrosind", va da in judecata compania, acuzand numiri politice ale directorilor de sucursala ai Hidroelectrica si faptul ca producatorul de electricitate a incalcat contractul colectiv de munca, a declarat Ilie Rosu.
"Saptamana viitoare vom da in judecata Hidroelectrica, pentru ca au incalcat contractul colectiv de munca si au numit pe criterii politice directorii de sucursala ai Hidroelectrica, la Oradea, Bistria, Sibiu, Slatina, in urma cu o luna. Or, acestia trebuiau angajati prin concurs", a spus presedintele comisiei de strategie a Hidrosind, Ilie Rosu, citat de NewsIn.

El a precizat ca in prezent sindicatele nici nu mai stiu cate sucursale are Hidroelectrica. "Erau 12, acum nu mai stiu cate sunt. Consiliul de Administratie al companiei a decis desfiintarea sucursalelor Sibiu si Caransebes si a aparut sucursala de la Oradea", a afirmat Rosu.

De asemenea, acesta a mai spus ca cele doua companii rezultate in urma restructurarii sectorului energetic nu vor avea nicio sansa sa fie infiintate, "pentru ca este un proiect absurd".

Sindicatul Hidroelectrica a mai anuntat ca va organiza mitinguri si posibil greve impotriva restructurarii sectorului energetic, pentru care vor strange semnaturi de saptamana viitoare.

"Noi cerem reactualizarea strategiei energetice. Trebuie stabilite clar directiile in care se doreste ca Romania sa mearga. Se ascunde ceva cu aceasta strategie energetica. A mai ramas ceva de furat in tara asta: hidrocentralele. Ţinta ramane Hidroelectrica, activele hidrocentralelor sunt mult subevaluate, probabil se doreste instrainarea lor. Ar trebui stabilite exact resursele pe care ne putem baza, exista diferente intre centrale, dar si intre producatori pe diferit surse. Apoi, nu poti spune ca instalezi centrale nucleare si sa spui ca minerii vor avea tot atat de munca", a spus Ilie Rosu.

Totodata, potrivit reprezentantilor Hidroesind, costurile cu retehnologizarea au fost deformate de incredintarea directa a contractelor.

"Hidroelectrica are in desfasurare niste lucrari de modernizare, care vor fi oprite, probabil. Comisia Europeana ne va considera iar niste oameni care nu sunt capabili sa-si duca la bun sfarsit proiectele. De asemenea, curentul electric s-ar putea scumpi, odata cu infiintarea celor doua companii, pentru ca trebuie sa se conformeze la cerintele de mediu, iar toti banii de la Hidroelectrica vor intra in modernizarea termocentralelor", a mentionat Ilie Rosu.

Acesta a afirmat ca potentialul hidro al Romaniei este mult mai mic fata de nivelul european, de numai 40TWh, in timp ce Austria de exemplu are un potential hidro de 150TWh.

Cele doua companii rezultate din restructurarea energetica vor fi listate la bursa

In componenta primei societati vor intra: Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), cele doua unitati ale centralei de la Cernavoda (apartinand Nuclearelectrica), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), o parte din Electrica si doua sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea si SH Slatina, a declarat miercuri ministrul Adriean Videanu, in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

Cea de-a doua companie va cuprinde ELCEN, CTE Deva si Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu), Compania Nationala a Huilei (CNH), Romgaz si cealalta parte a Electrica.

Aceste doua companii urmeaza sa fie listate la bursa, iar companiilor SNLO si CNH li se vor sterge datoriile inainte de infiintarea propriu-zisa a celor doi "monstrii", despre care ministrul Videanu a anuntat ca vor fi functionali pana la sfarsitul acestui an.

De asemenea, restructurarea sectorului energetic presupune ca CET Drobeta sa treaca in subordinea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), iar societatile mixte formate de Termoelectrica cu investitori straini, de exemplu la Galati, Borzesti si Braila, vor functiona individual.

Prima companie va avea o cota de piata de 48%, iar a doua de 44%, cand vor deveni operationale.

Hidroelectrica este cel ami mare producator de energie electrica din tara, iar anul trecut a acoperit 26% din productia de electricitate a tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri