Administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati a informat liderii sindicali ca productia a cunoscut o crestere usoara in trimestrul al doilea, insa unitatea continua sa mearga in pierdere, asa ca este nevoita sa mentina salariile la nivelul din 2008.

"Reprezentantii companiei ne-au spus ca trimestrul al doilea a fost aproape la fel de prost ca trimestrul intai, asa ca acordarea unor cresteri salariale este exclusa", declara prim-vicepresedintele FSS-Metarom de la Galati, Adrian Adascalitei, citat de NewsIn.

Potrivit liderilor sindicali, in perioada aprilie-iunie siderurgicul de la Galati a sesizat unele imbunatatiri in piata, insa acestea au fost nesemnificative. De exemplu, comenzile pentru anumite produse din otel au crescut, la fel si productia, insa combinatul continua sa vanda otel cu mult sub pretul de productie.

"In comparatie cu primul trimestru, productia a crescut cu 10% in trimestrul al doilea. Cu toate acestea, tona de otel se vinde cu mai mult de 100 de euro sub pretul de cost. Tinta lor (a companiei ArcelorMittal, n.r.) este ca, pana la sfarsitul anului, sa vanda la exact pretul de cost, adica cu zero profit zero, dar si cu zero pierderi", spune presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Pentru a-si optimiza costurile, compania siderurgica de la Galati ar putea continua sa-si trimita angajatii in somaj tehnic si dupa data de 31 iulie, data la care perioada de somaj tehnic urma sa se incheie, conform planificarii initiale. Patronatul a vorbit despre aceasta posibilitate in sedinta de luni, 29 iunie, insa a refuzat sa intre in detalii dupa ce liderii sindicali au inceput sa puna intrebari pe acest subiect.

Pana la 31 iulie, insa, alti 1.000 de siderurgisti vor parasi combinatul de la Galati. Noul val de plecari, generat de schemele de plecari voluntare deschise de companie in acest an, va reduce numarul de salariati la aproximativ 10.000.

Administratia ArcelorMittal Galati a inchis recent Uzina CocsoChimica, din cauza scaderii comenzilor si a diminuarii productiei. Siderurgicul galatean a incetat astfel sa mai produca cocs. Aceasta materie-prima va fi importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ, contractul de aprovizionare fiind deja semnat pentru o perioada de zece ani, au declarat, luni, liderii sindicali, citand oficiali ai administratiei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
46% dintre salariatii din spitalele publice au sporuri la nivel minim