“Niciodata nu a fost prezentat un plan de business viabil, iar potentiala achizitie a Arpechim (sectia de petrochimie – n. red.) este un pas fundamental gresit pentru Oltchim, care si asa se afla intr-o situatie foarte dificila”, a declarat Zaremba (foto), care a precizat ca incepand cu data de 9 octombrie nu va mai face parte din consiliul de adminstratie al combinatului.

Reprezentantii Ministerului Economiei , actionar majoritar al Oltchim, au propus inlaturarea din consiliul de administratie a lui Zaremba, pe motiv ca actioneaza impotriva intereselor companiei. Propunerea vine in contextul in care PCC SE a depuns in instanta o cerere de suspendare a deciziei de acordare a unei garantii de stat de aproape 50 de milioane de euro combinatului pentru ca acesta sa poata obtine un credit de 62 de milioane de euro.

“Avand in vedere ca exista elemente clare care arata ca Oltchim este o firma aflata in dificultate si ca aceste greutati au existat si inainte de 1 iulie 2008, PCC SE considera ca garantia de stat care urmeaza sa fie emisa de EximBank nu poate cadea sub incidenta cadrului de lucru temporar si prin urmare reprezinta ajutor de stat, care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare”, au explicat reprezentantii companiei. In acest sens, Comisia Europeana a deschis o investigatie pe data de 15 septembrie, despre care oficialii PCC SE cred ca este “un pas important si necesar pentru stabilirea atat a procedurilor legale, cat si a celor mai bune solutii pentru reabilitarea si dezvoltarea Oltchim”.

Zaremba a subliniat ca PCC SE isi pastreaza interesul in Oltchim si in participarea la privatizarea societatii, dar ca achizitia Arpechim este o decizie “fundamental gresita”, despre care nu se stie nici macar ce efort investitional presupune. “Credem ca eventuala cumparare a sectiei de petrochimie de la Arpechim ar trebui investigata, avand in vedere costul real al investitie – de un miliard de euro, bani care nu vor fi niciodata recuperati”, a mai spus directorul de dezvoltare al PCC SE.

In schimb, germanii de la PCC SEE propun o alta varianta de dezvoltare a afacerilor Oltchim, prin reorientarea catre productia de polioli si pastrarea la capacitate minima a celei de PVC, precum si prin modernizarea tehnologiei folosite. “Bineinteles, vom pastra la cote minime productia de PVC, nu vom renunta de tot la ea, insa sa investeste 0,5-1 miliard de euro (in sectia de petrochimie de la Arpechim – n. red.) intr-un singur produs care nu are sanse sa devina competitiv, avand in vedere ca se produce cu o tehnologie veche din anii ‘60”, a detaliat oficialul PCC SE.

PCC, cu sediul in Duisburg, Germania, detine 12,1% din actiunile Oltchim, restul fiind controlate de Ministerul Economiei - 54,7%, si 33% - de alti actionari. Grupul PCC SE are, la nivel international, 8.000 de angajati si activitati in industria chimica, energetica si in logistica.