"Motivele care au stat la baza solicitarii de revizuire a autorizatiei au fost determinate, in primul rand, de numeroase sesizari din partea populatiei din Targu Mures si din localitatile invecinate, sesizari referitoare la disconfortul generat de prezenta amoniacului in aerul ambiental, poluant asociat emisiilor rezultate din activitatea combinatului chimic Azomures. Autoritatile de mediu din judetul Mures au monitorizat in aceasta perioada calitatea aerului. Rezultatele inregistrate au evidentiat depasiri ocazionale ale standardului de calitate la indicatorul amoniac, pentru probe de scurta durata in perioada iulie-septembrie”, se arata intr-un comunicat al Agentiei semnat de directorul coordonator, Daniela Soica.

Deoarece responsabilii de mediu spun ca in luna octombrie nu au mai fost inregistrate depasiri la indicatorii monitorizati „monitorizarea suplimentara nu mai este justificata”. „Unitatea Azomures este supusa unei reexaminari a conditiilor de functionare cu mentiunea ca se va analiza functionarea acesteia in conditiile schimbarilor legislative survenite ulterior emiterii autorizatiei de functionare”, se mai arata in comunicat.

Directorul APM Mures, Danut Stefanescu, a declarat ca revizuirea autorizatiei de mediu s-a cerut pentru a reevalua nivelul emisiilor de la combinat. „Presupune reluarea procedurilor de autorizare si schimbarea limitelor de emisie, in jos. S-a vazut ca la actualele limite se produce disconfort populatiei. Combinatul ramane cu autorizatia pe care o are, se intra procedura de reavizare, care poate dura luni de zile, dupa care se anuleaza prima autorizatie si va trebui sa se conformeze acesteia. Sunt limite pe toate instalatiile de la fabrica. Noua autorizatia ar putea sa indice si cum sa se faca monitorizarea penru combinat”, a spus seful APM Mures.

In 17 septembrie, responsabilii in probleme de mediu, Agentia pentru Protectia Mediului si Garda de Mediu de la nivel local, regional si national s-au adunat la Targu Mures, la presiunea autoritatilor locale, pentru a rezolva problema poluarii de la Azomures. Directorul APM Mures, Danut Stefanescu, si Daniela Stoica, de la APM Sibiu, au recunoscut ca masuratorile facute, pe baza carora Azomures a fost amendat cu 70.000 de lei, pot fi contestate in instanta deoarece laboratorul unde s-au efectuat nu este acreditat la standarde europene. In aceste conditii, ei au promis ca se va fi adus un autolaborator din Bucuresti pentru a efectua masuratori. „Cel putin sub imaginea si presiunea acestui autolaborator, probabil colegii beneficiari o sa isi reduca putin capacitatile si cel putin o luna de zile nu vor fi probleme aici”, a afirmat atunci Daniela Stoica.

Dupa ce s-a ajuns la concluzia ca nici acel autolaborator nu este acreditat, aparatura nu a mai fost adusa, iar monitorizarea s-a facut cu aceleasi instrumente.