Pentru a deveni student al unora din cele mai renumite institutii de invatamant superior din lume, cum ar fi Stanford (SUA) sau Insead (Franta/Singapore), un roman trebuie sa dispuna, in afara banilor necesari pentru studii, chiar si de peste 3.000 de euro lunar pentru acoperirea cheltuielilor de trai.
“Costul vietii pentru mine ajunge la circa 30.000 de dolari anual (2.500 de dolari lunar – n.red.), in conditiile in care doar pentru chirie platesc 1.000 de dolari in fiecare luna, desi locuiesc intr-un apartamament, dar nu singur. Pot spune ca traiesc decent”, spune Bogdan State, 24 de ani, care urmeaza un master in sociologie in cadrul universitatii americane.

Tanarul a fost prezent la cea de-a doua editie a Romanian International Master MBA Exhitibition (RIMME) organizat de Educativa, un grup de organizatii nonguvernamentale si companii private care promoveaza proiecte de dezvoltare pentru tineri. La eveniment au participat peste 30 de instituii educationale din Europa si SUA.

Studentul mentioneaza ca un an de master la Stanford ajunge la 30.000 de dolari, in vreme pretul unui doctorat depaseste 30.000 de dolari anual.

Costurile sunt mult mai mari pentru romanii care vor sa un program de tipul MBA in cadrul Stanford Graduate School of Business. Pretul maxim pentru un MBA de doi ani la Stanford este de peste 200.000 de dolari, pentru un student casatorit care traieste in afara campusului.

Scoala de business este printre cele mai bune din lume si ocupa locul al patrulea in topul programelor de MBA pe 2010 realizat de prestigioasa publicatie britanica Financial Times (FT), inaintea altor nume precum Columbia Business School (SUA), IE Business School (Spania) sau MIT Sloan School of Management (SUA).

A doua universitate ca renume prezenta la RIMME este Insead (Franta/Singapore), care a venit la targ cu o oferta de MBA al carui pret se ridica la circa 52.000 de euro. Scoala de business este pozitionata pe locul al cincilea in topul realizat de FT.

Alexandru Ghita, presedintele Educativa, a absolvit MBA-ul Insead in 2009, iar costurile de intretinere pe care a trebuit sa le suporte pe durata unui an au fost de 40.000 de euro ( 3.300 de euro lunar).

“A trebuit sa calatoresc foarte mult cu avionul in Franta si Singapore”, spune Ghita, ce raspunde si de Romanian International University Fair (RIUF), care s-a desfasurat sambata si duminica in Capitala, la Sala Palatului.

Peste 50 de manageri prezenti in Romania au absolvit pana in prezent Insead, printre acestia aflandu-se Liliana Solomon – CEO Vodafone Romania, Sergiu Negut – director general adjunct Centrul Medical Unirea sau Sergei Bulgac – director financiar la RCS & RDS.

Cheltuielile de buzunar sunt ridicate si in Marea Britanie, unde un student roman la master are nevoie de 1.000 de lire sterline (1.100 euro) lunar pentru a studia in Londra.

“Am facut un master in Marea Britanie, la LSE
(London School of Economics – n.red.), care a avut un cost de 13.500 de lire sterline si o durata de un an. Am beneficiat insa de o bursa in valoare de 15.000 de dolari (10.000 de lire), iar restul sumei am suportat-o din propriul buzunar. Cu celelalte cheltuieli m-au ajutat parintii, pentru ca nu aveam cum sa lucrez, din cauza intensitatii masterului. Au fost insa colegi, care lucrau in campus, insa numai 20 de ore pe saptamana, pentru ca atat au voie”, spune reprezentanta LSE prezenta la RIMME.

In Marea Britanie, studentii pot castiga, daca lucreaza in campus, circa 15 lire sterline/ora. In cadrul LSE invata anual 10-15 romani.

O destinatie mai ieftina ca nivel al costului vietii pentru romanii este University of Tartu, universitatea nationala din Estonia. Costul vietii este de 400-500 de euro pe luna, din care 300 de euro lunar se pot obtine muncind in campus.

“Un master in Estonia la Tartu costa de la 2.900 la 4.400 de euro pe an si dureaza doi ani. Pana acum cateva zeci de romani au studiat in Estonia. Cei de la Tartu acorda burse totale si partiale in fiecare an. Masterele din cadrul universitatii sunt de nivel mediu comparativ cu cele din tarile occidentale. Pana acum, cateva zeci de romani au urmat cursuri de master in cadrul Tartu”, subliniaza Rada Sonea, reprezentantul universitatii estoniene la RIMME.

Alte destinatii accesibile din punct de vedere al costului vietii pentru cei interesati sa studieze in afara sunt Serbia (400-500 de euro lunar), Croatia (400-500 de euro lunar), Franta (800 de euro lunar), Cipru (500 de euro lunar), Danemarca (800-1.000 de euro lunar).

In ciuda crizei financiare, scolile din strainate nu au redus preturile programelor de studiu. In cel mai bun caz, au mentinut tarile. Insa cele mai multe institutii de invatamant superior din strainatate au majorat preturile.

In Statele Unite, de exemplu, unele universitati de top, finantate partial de catre autoritatile americane, au fost nevoite sa ridice preturile pentru ca statul a taiat finantarea.

Citeste si Tanar, caut studii in strainatate in vreme de criza. Vezi aici sfaturi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri