Potrivit IMS, vanzarile totale din piata farmaceutica s-au ridicat anul trecut la 8,7 miliarde de lei, in crestere cu 18,5% fata de 2008, informeaza Mediafax.

"Cum era de asteptat, masurile implementate in cursul acestui an au afectat negativ evolutia pietei farmaceutice (...) Ne referim aici in primul rand la schimbarea metodei de compensare a medicamentelor. Pe de alta parte, e vorba si de o inrautatire a crizei si de o scadere a puterii de cumparare", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul IMS Health Romania, Corina Ciolan.

De la 1 iulie a intrat in vigoare un nou sistem de compensare prin care medicamentele din clasele A si B sunt decontate in functie de cel mai mic pret.

Potrivit reprezentantului IMS Health, canalul de retail va inregistra un avans de 10%, iar vanzarile in spitale vor continua sa scada, cu minimum 5%.

Citeste si:

"In aceste analize, variatiile ratelor de schimb valutar au o influenta majora", a precizat Ciolan.

Vanzarile in farmacii au inregistrat anul trecut o crestere de 22,4% in lei, la 7,6 miliarde lei, in timp ce livrarile in spitale s-au redus cu 2% in lei, la 1,1 miliarde lei.

IMS Health furnizeaza servicii de cercetare pentru industria farmaceutica si de servicii medicale. Grupul are activitati in peste 100 de tari din lume, iar anul trecut a raportat o cifra de afaceri de 2,2 miliarde dolari. Rapoartele companiei sunt realizate pe baza preturilor la medicamente la intrarea in farmacii.