Propunerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a prelungi termenele de plata de la 210 la 300 de zile ar putea duce la disparitia din farmacii a 2.000 de medicamente, sustine Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).


“Confruntate cu scaderea contributiilor la fondul unic de asigurari sociale de sanatate si nevoia de a face economii, autoritatile pregatesc prelungirea termenelor de plata de la 210 zile, cat este in prezent, la peste 300, fara sa tina cont de efectele dezastruoase pentru pacienti si pentru companiile de pe intreg lantul de distributie”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de APMGR.

Membrii asociatiei sustin ca, in realitate, termenele de plata cumuleaza deja peste 300 de zile la producator. Celor 210 zile stipulate de lege li se adauga intre 30 si 60 de zile - perioada in care se accepta documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile - necesare decontarilor pe lantul de distributie, explica APMGR.

“Daca proiectul pe care il are in plan CNAS va fi implementat, atunci producatorii ar putea primi banii cuveniti pentru medicamentele livrate, dupa mai mult de un an”, sunt de parere producatorii de medicamente generice.

Ei se declara cei mai afectati de propunere, in conditiile in care produsele lor au adaosuri semnificative mai reduse decat in cazul medicamentelor originale, dar acopera doua treimi din piata ca volum.

Medicamentele generice reprezinta acele medicamente iesite de sub protectia patentului/copii ale celor orginale (medicamente princeps), cu care sunt echivalente din punctul de vedere al compozitiei si al efectelor terapeutice. Pretul medicamentului generic este in Romania reglementat la un nivel maxim de 65% din cel al originalului cu care este echivalent.

Precedenta majorare a perioadei de decontare de la 120 de zile la 210 zile a dus deja la disparitia unui numar de 1.500 medicamente ieftine de pe piata si la transferarea catre pacient a unor costuri suplimentare de peste 250 milioane de lei, potrivit comunicatului APMGR.

In acest moment, sumele inca neplatite au atins valoarea de 1,5 miliarde de lei, iar jumatatea din ea reprezinta datoriile catre producatorii de medicamente generice.

“Nu au fost onorate facturile catre farmacii din luna martie-aprilie a anului trecut in valoare de peste un miliard de lei, fapt care a condus deja la intrarea in insolventa a numeroase farmacii independente percum si, pentru prima data in istoria recenta a Romaniei, a doua companii mari de distributie. La acestea se adauga in prezent valoarea facturilor la care CNAS tergiverseaza inregistrarea si a caror valoare se ridica la aproape 500 milioane de lei”, sustin membrii APMGR.

Asociatia este de parere ca o noua prelungire a termenelor de decontare a medicamentelor compensate si gratuite va conduce la prabusirea structurala a sistemului de sanatate, “producatorii romani neputand sa absoarba acest nou soc”.

Din APMGR fac parte companiile producatoare si importatoare de medicamente Actavis, Antibiotice, Biofarm, Egis, Gedeon-Richter, Labormed, Sandoz, Terapia Ranbaxy, Teva si Zentiva.

Vezi aici clasamentul primelor 20 mari companii farmaceutice prezente pe piata romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri