Guvernul a aprobat forma finala a scrisorii de intentie convenita cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala in urma misiunii de evaluare din iulie-august, au declarat surse oficiale, scrie Mediafax.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

In urma discutiilor de atunci, Guvernul si FMI au convenit ca la mai multe companii de stat sa fie numiti manageri privati, odata cu scoaterea la vanzare de actiuni minoritare la companii precum Tarom, CFR Marfa, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Proiectul scrisorii de intentie convenita cu FMI mai prevede majorari salariale doar pentru anul viitor, dar conditionat de progrese inregistrate in reducerea numarului de angajati, prin plecari voluntare, si de limitarea cheltuielilor cu salariile la 7,2% din PIB.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri