"Inflatia se va situa la sfarsitul anului la 7,3 la suta, cu riscuri in sus, o crestere economica de patru la suta, posibil 4,3 - 4,4 la suta la sfarsitul anului, in conditiile in care in primul trimestru al acestui an nu s-au facut investitii in infrastructura", a precizat Florin Citu citat de Rompres.

Potrivit ING, rata de politica monetara va fi de noua la suta in 2006, in timp ce cursul se va situa la sfarsitul anului la 2,45 lei pentru un euro.

"Vedem o apreciere puternica a monedei nationale in prima parte a anului, care ar putea fi redusa in ultima jumatate de importuri", a spus reprezentantul ING.

Florin Citu a spus ca in februarie a crescut fluxul intrarilor de capital, insa inflatia anuntata vineri ar putea duce la o diminuare a acestor fluxuri.

"Este greu de crezut ca in toamna vom vedea investitii de portofoliu masive, pe termen lung. Tendinta de apreciere a leului ramane neschimbata, dar pe termen scurt fluctuatiile vor fi importante si vom mai putea vedea deprecieri", a subliniat Florin Citu.

Directorul general adjunct al ING Romania, Misu Negritoiu, a precizat ca anul 2005 a fost unul dificil pentru sistemul bancar romanesc in conditiile in care s-au inregistrat dobanzi real-negative, veniturile din dobanzi injumatatindu-se.

Citeste si:

"A trecut perioada cand se faceau bani usor. Apare necesitatea de produse noi", a spus Misu Negritoiu.

Acesta a spus ca 2005 s-a caracterizat printr-o volatilitate mare in conditiile incercarilor BNR de tintire a inflatiei pana la controlul liberalizarii contului de capital.

"Anul postelectoral si schimbarea fundamentala a politici fiscale au provocat o lipsa de predictibilitate. Sectorul public a fost mai putin prezent pe piata, prin obligatiuni sau creditele sindicalizate, ceea ce a dus la mai putine tranzactii si la o reducere a incasarilor", a precizat Misu Negritoiu.

Divizia din Romania a Grupului ING a inregistrat venituri nete de 73,8 milioane euro, activele totale ale bancii atingand 1,84 miliarde euro.

ING Romania a avut, in 2005, o cota de piata de 5,3 la suta, in crestere cu 45 la suta fata de 2004, situandu-se pe locul patru in sistemul bancar romanesc, primele locuri fiind ocupate in ordine de Banca Comerciala Romana, BRD si Raiffeisen Bank. De asemenea, ING Romania a inregistrat o cota de piata de zece la suta din totalul serviciilor bancare pentru companii, banca fiind lider pe piata de servicii bancare electronice /ING Online/ si ING Self Bank.

Portofoliul de credite a crescut in 2005 cu 42 la suta, conturile curente s-au majorat cu 31 la suta, iar numarul depozitelor a atins 46 la suta.