Indexul inegalitatii sexelor reflecta dezavantajele pe care le au femeile in trei dimensiuni – sanatate, piata de munca si statut social. Datele din graficul de mai jos sunt din 2011 si sunt clasate de la state ce au realizat astfel de studii, atat intern cat si international. Unde sta Romania?

Indexul exprima, altfel privit, dezvoltarea inegala dintre tari din cauza diferentelor intre statutul barbatilor si al femeilor. Indexul variaza de la 0, cifra ce indica faptul ca barbatii si femeile sunt considerati/tratati egal de societate si pana la 1, cifra ce indica faptul ca femeile sunt asuprite/desconsiderate aproape complet pe toate cele trei dimensiuni.

Statutul social implica doua laturi – numarul de locuri de conducere ocupate de femei vs barbati si gradul de educatie. Piata de munca ia in calcul gradul de somaj in randul femeilor.

Cu cat este mai mare egalitatea intre sexe, cu atat mai dezvoltat este acel stat si pe plan economic dar si social.

Astfel, Islanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada sau Germania sunt cateva dintre statele unde femeia este considerata egalul barbatilor, in timp ce state din Africa sau tari arabe au mari probleme in acest clasament.

Romania, cu un indice de 0,33 se claseaza mai jos decat Ungaria (0,24), Bulgaria (0,25), Polonia (0,16) sau Grecia (0,16).

Cum comentati graficul de mai jos si locul pe care se claseaza Romania? Considerati ca exista o legatura directa intre gradul de dezvoltare economic al statului si egalitatii intre sexe? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.


via chartsbin.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri