Indexul exprima, altfel privit, dezvoltarea inegala dintre tari din cauza diferentelor intre statutul barbatilor si al femeilor. Indexul variaza de la 0, cifra ce indica faptul ca barbatii si femeile sunt considerati/tratati egal de societate si pana la 1, cifra ce indica faptul ca femeile sunt asuprite/desconsiderate aproape complet pe toate cele trei dimensiuni.

Statutul social implica doua laturi – numarul de locuri de conducere ocupate de femei vs barbati si gradul de educatie. Piata de munca ia in calcul gradul de somaj in randul femeilor.

Cu cat este mai mare egalitatea intre sexe, cu atat mai dezvoltat este acel stat si pe plan economic dar si social.

Astfel, Islanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada sau Germania sunt cateva dintre statele unde femeia este considerata egalul barbatilor, in timp ce state din Africa sau tari arabe au mari probleme in acest clasament.

Romania, cu un indice de 0,33 se claseaza mai jos decat Ungaria (0,24), Bulgaria (0,25), Polonia (0,16) sau Grecia (0,16).

Cum comentati graficul de mai jos si locul pe care se claseaza Romania? Considerati ca exista o legatura directa intre gradul de dezvoltare economic al statului si egalitatii intre sexe? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.


via chartsbin.com