Producatorii romani de bijuterii risca sa-si inchida afacerile din 2007, din cauza fiscalitatii si a dezvoltarii pietei negre, apreciaza specialistii din domeniu
Cea mai mare problema cu care se confrunta aceasta piata este dezvoltarea din ce in ce mai accentuata a pietei negre care, potrivit Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), reprezinta 75% din totalul bijuteriilor care intra in Romania. Cele mai multe dintre acestea provin din Turcia si Italia, de unde sunt aduse prin "filiere organizate".

Conform PBR, piata bijuteriilor din aur comercializate in Romania se compune din bijuterii produse in Romania, in strainatate si importate in Romania pentru vanzare de catre agentii economici, bijuterii vandute in consignatii si case de amanet si bijuterii vandute pe piata neagra. Bijuteriile produse in Romania si cele importate sunt supuse in prezent accizarii cu 25%, potrivit Codului Fiscal.

Pericolul disparitiei a 90% din piata producatorilor

Daca comertul cu bijuterii in casele de amanet este scutit de accize, favorizand pe de o parte dezvoltarea pietei negre, odata cu adoptarea Codului Vamal, la 1 ianuarie 2007, vor fi eliminate accizele la bijuteriile si metalele pretioase importate, ceea ce va dezavantaja si mai mult productia interna, considera bijutierii.

Conform statisticilor PRB, veniturile colectate din acciza aplicata bijuteriilor se ridica la circa 40 - 50.000 euro lunar, iar Ministerul Finantelor Publice nu poate oferi o statistica in acest sens. "1 ianuarie va fi dramatica pentru piata interna. Cred ca 90% dintre producatori vor disparea, intrucat nici un consumator nu va plati in plus 25% doar de dragul productiei autohtone", a declarat pentru Rompres, presedintele PBR, Karl Heinz.

Potrivit acestuia, in momentul de fata acciza si taxele determina o majorare a pretului la sursa cu circa 50%, iar productia autohtona de bijuterii este aproape paralizata, intrucat nu se mai fac investitii. La bursele internationale gramul de aur este cotat la circa 21,69 dolari. In procesul de prelucrare al aurului un procent de 8% il reprezinta pierderea tehnica iar circa 20 lei este costul de productie. Daca se mai adauga acciza (de 25%), TVA-ul de 19% si adaosul comercial pentru cel care intretine magazinul cu amanuntul care este de 20%, ajungem la un pret mediu al gramului de aur de 101 lei.

Metalele pretioase din UE nu sunt accizate

Conform statisticilor, metalele pretioase nu sunt supuse accizarii in nici unul din statele membre UE. Heinz este convins ca "cineva din sfera puterii are interes sa nu opreasca fenomenul de trecere ilegala peste granitele romanesti a masinilor de mare tonaj, incarcate cu bijuterii". Acesta a subliniat ca a fost sesizata atat Garda Financiara cat si politia, dar "nu s-a solutionat nimic".

Conform datelor PBR, in 2005, productia autohtona de bijuterii a fost de circa 6 tone, valoarea totala a pietei ridicandu-se la 1,2 miliarde lei (353 milioane euro). Productia de bijuterii din aur este destinata in totalitate pietei interne, iar 50% din cea de argint este destinata exportului.

Din tot ceea ce se vinde legal in Romania, circa 40% reprezinta productie autohtona, iar 60% reprezinta importuri. "Din totalul bijuteriilor care se introduc pe piata de la noi, 75% reprezinta import ilegal", a mentionat Karl Heinz.

Ritm anual de crestere al pietei bijuteriilor de 10% - 20%

In prezent in Romania exista un numar de 3.200 firme in domeniu, cu peste 35.000 angajati. Dintre acestea circa 200 detin mijloace de productie cu o productivitate ridicata. Un producator de bijuterii autohton este nevoit ca pentru autorizarea fiecarei operatiuni (18 in total ) sa plateasca 500 lei (cinci milioane ROL), iar multi dintre acestia au nevoie de toate operatiunile. Mai mult fiecare operatiune trebuie avizata anual.

Operatorii romani folosesc ca materie prima aurul la schimb sau cel achizitionat din casele de amanet si, intr-o masura mult mai mica, cel prelucrat din lingouri sau cel granulat. Un operator pierde anual intre 2- 4 kilograme aur fin, in urma topirii materialelor din ce in ce mai slabe, pe care oamenii le dau la schimb si care au fost achizitionate de acestia de pe piata neagra.

Reprezentantul bijutierilor considera ca ritmul mediu anual de crestere al pietei a fost de circa 10-20%, in ultimii trei ani. in Romania nu exista in prezent nici o scoala care sa pregateasca bijutieri, spre deosebire de alte tari precum Ungaria, Rusia sau Germania.

In prezent, la nivel mondial, cel mai ridicat consum mediu de bijuterii pe locuitor este in Emiratele Arabe Unite - de 33,68 grame, Turcia- cu 15 grame, Italia- 1,42 grame, Marea Britanie- 1,22 grame. Consumul mediu in Romania este de 0,14 grame bijuterii anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri