V-ati saturat de agonia situatiei din Grecia? Este posibil ca destinul statului elen sa ne surprinda chiar atunci cand ne asteptam mai putin: pentru multi politicieni, iesirea Greciei (Grexit) din zona euro este iminenta.

Cancelarul german Angela Merkel este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austerite din aceasta tara, anunta editia online a publicatiei Spiegel, potrivit Bloomberg.

"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, citand "surse apropiate Guvernului german".

Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble si-au schimbat opiniile si "considera suportabila o iesire a (Greciei) din zona euro in urma unor progrese realizate dupa summitului crizei in 2012".

"Riscul contaminarii altor tari este limitat, deoarece Portugalia si Irlanda sunt considerate asanate. Pe de alta parte, MES (mecanismul european de stabilitate) furnizeaza un mecanism de salvare solid, in timp ce Uniunea Bancara asigura securitatea institutiilor de credit", ar fi dezvaluit aceste surse.

Citeste si:
MAE: 25 de masini din Romania, aduse cu vasul din Samothraki
MAE: 25 de masini din...

Parlamentul grec a anuntat miercuri dizolvarea sa si a confirmat organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, la care, potrivit sondajelor, Syriza este considerata favorita.

Liderul Syriza, Alexis Tsirpas, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE, BCE si FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice care afecteaza economia elena.

Pietele financiare si partenerii europeni ai Greciei urmaresc cu atentie evenimentele de la Atena, desi dupa masurile anti-criza din ultimii doi ani, majoritatea analistilor considera ca riscurile de contagiune s-au redus. Alexis Tspiras, liderul Syriza, a avut recent un discurs mai moderat promitand ca va mentine Grecia in zona euro si ca alegerile din 2015 vor permite tarii sa "schimbe foaia".

Citeste si:
Sute de turisti, printre care si romani, blocati pe insula Samothraki
MAE: Cursele spre insula...

Sursa foto: Foto: Merkel, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Aproximativ 230 romani au fost transferati de pe insula Samothraki