Ramase fara concurenta dupa falimentarea "fortata" a societatilor cu capital romanesc, Astra Asigurari si Carpatica Asig, companiile straine ar face legea pe piata asigurarilor auto din Romania, au scris recent anumite publicatii, care citau un raport raport oficial al Autoritatii de Supraveghere Financiara, ce nu a devenit insa public. Legat de aceasta situatie, in ultimii ani, mai multe voci din piata locala de asigurari au ridicat, de asemenea, problema contractelor de reasigurare incheiate de catre companiile de asigurari cu actionari straini cu reasiguratori care fac parte din aceleasi grupuri financiare cu societatile care cedeaza respectivele prime.

In raportul citat, care ar fi ajuns totusi la parlamentari si Guvern, Romania Libera (publicatie detinuta indirect de Dan Adamescu, fostul proprietar al Astra Asigurari) a scris, de exemplu, ca ASF ar face referire la posibile transferuri de bani pe care grupurile straine le realizeaza pentru a evita plata taxelor in Romania. ASF ar fi propus, astfel, efectuarea unor “verificari comune cu ANAF” pentru a afla daca grupurile straine scot profiturile din Romania prin celebrele preturi de transfer utilizate de mai toate corporatiile.

In piata de asigurari din Romania, cei mai importanti asiguratori straini din Romania fac parte din grupuri financiare in care exista si companii de reasigurare. De exemplu, Asirom, Omniasig si BCR Asigurari de Viata fac parte din Vienna Insurance Group, Generali Romania face parte din Generali PPF, Allianz-Tiriac Asigurari din grupul Allianz, dar si Uniqa s.a.m.d..

"Societatile de asigurari ar putea sa scoata bani prin repatrierea profiturilor, ceea ce ar fi normal. Aceasta practica este garantata de legea investitiilor straine. Dar, nu s-a intamplat acest lucru. Modelul cu reasigurarea a fost mai degraba prezent tot la asiguratorii romani care au scos bani din tara prin diverse off-shoruri", a spus Misu Negritoiu, presedintele ASF, pentru wall-street.ro. Pe de alta parte, arata el, societatile multinationale au fost acuzate ca si-au facut reasigurari in interiorul grupului.

"Dar, daca esti un grup financiar international precum Munich Re care are afaceri de 50 de miliarde de euro, sau chiar Allianz ori AXA si faci reasigurare in interiorul grupului, pana la urma da, poti face reasigurare pentru ca acestea sunt ordonate dupa rating. AXA, de exemplu are un rating mult mai ridicat decat oricare alte societati de asigurari si reasigurari. Da, exista asemenea operatiuni de reasigurare. Dar, in cadrul acestora nu se pot tranfera bani suplimentar, deoarece reasigurarile se fac la prime de reasigurare comparabile cu ale pietei. Reasigurarile nu sunt dincolo de aceasta limita. Probabil a treia modalitate la care s-ar putea referi, de regula, unii ar fi sa transfere bani in strainatate prin metodoligia preturilor de transfer. Dar, acestea sunt de competenta Ministerului de Finante si a ANAF. Orice control se uita la formarea preturilor de transfer. Se observa la un control fiscal, nu la unul al ASF. Este o exagerare", mai spune Misu Negritoiu.

De altfel, in vederea sustinerii preturilor de transfer aplicate, companiile de asigurare au obligatia (conform Ordinului 222/2008 privind continutul dosarului preturilor de transfer) ca, la solicitarea autoritatilor fiscale sa pregateasca si sa prezinte dosarul preturilor de transfer. In cadrul acestui dosar trebuie incluse toate tranzactiile desfasurate cu parti afiliate, indiferent de natura acestora (spre exemplu: servicii de reasigurare, acordarea/primirea de imprumuturi, transferuri de portofolii, servicii de instrumentare a dosarelor de dauna, refacturari de costuri, servicii IT, etc.).

De asemenea, o parte importanta a dosarului preturilor de transfer este reprezentata de analiza functionala. Intelegerea functiilor indeplinite, a riscurilor asumate si a activelor utilizate de partile afiliate implicate in tranzactii intra-grup reprezinta un punct cheie in intelegerea preturilor de transfer aplicate. Tinand cont de toate aceste aspecte, pregatirea dosarului preturilor de transfer este un proces complex si consumator de timp. De asemenea, necesita cunostinte specializate de industrie pentru a putea surprinde implicatiile in domeniul preturilor de transfer.

Ce-i drept, conditiile economice dificile si competitia intre companiile de asigurare din Romania pe anumite segmente de business (spre exemplu asigurari auto) au avut ca rezultat atat scaderea primelor brute subscrise, cat si obtinerea unor rezultate financiare nefavorabile comparativ cu anii trecuti pentru mai multe dintre companiile din aceasta industrie. Totodata, volumul primelor cedate in reasigurare de catre companii de asigurare din Romania a inregistrat o tendinta ascendenta, multe dintre aceste tranzactii fiind desfasurate cu parti afiliate (companii ce fac parte din acelasi grup).

Daca luam in calcul si fuziunile si restructurarile din ultimii ani de pe piata asigurarilor din Romania, precum si interesul crescut al autoritatilor fiscale in investigarea preturilor de transfer practicate in cadrul companiilor multinationale, ne asteptam ca societatile din aceasta industrie sa faca in curand obiectul unor inspectii fiscale. Din perspectiva preturilor de transfer, atunci cand ne referim la industria asigurarilor, activitatea de reasigurare ar putea sa devina una dintre cele mai atent investigate tranzactii in viitorul apropiat, potrivit unui studiu al Transfer Pricing Services.

Cum se desfasoara procedura de reasigurare

Asigurarea este o forma de protectie bazata pe un contract prin care o persoana fizica sau juridica numita asigurat cedeaza anumite riscuri unei persoane juridice numita asigurator, platind acestuia o suma de bani numita prima de asigurare. Asiguratorul se obliga prin acest contract sa plateasca asiguratului despagubiri in cazul in care evenimentele prevazute in contract vor avea loc. In cazul in care asiguratorul decide sa nu pastreze in portofoliu toate riscurile acceptate in asigurare poate opta pentru reasigurare. Reasigurarea consta in cedarea totala sau partiala a riscurilor asumate, respectiv a obligatiilor de plata ale unui asigurator (numit reasigurat/cedent) catre o companie de reasigurare numita reasigurator.

La randul sau, reasiguratorul poate opta sa cedeze mai departe catre o alta companie de reasigurare riscurile acceptate de la reasigurat. In acest caz, operatiunea poarta numele de retrocesiune. Practic, activitatea de reasigurare presupune impartirea riscurilor si a responsabilitatilor intre reasigurat si reasigurator. Graficul de mai jos (sursa: Transfer Pricing Services) suprinde modalitatea in care poate fi realizata aceasta impartire de responsabilitati, strict legata de activitatile de asigurare si reasigurare.

In concluzie, conditiile economice dificile si competitia acerba intre companiile de asigurare din Romania pe anumite segmente de business au impactat in mod semnificativ rezultate financiare obtinute de companiile din aceasta industrie, iar cresterea volumului primelor cedate in reasigurare catre parti afiliate, restructurarile care au loc pe piata asigurarilor din Romania, precum si interesul crescut al autoritatilor fiscale in investigarea preturilor de transfer ar putea avea ca rezultat inceperea inspectiilor fiscale la companiile din asigurari.

Cu toate acestea, practica cedarii de prime brute subscrise catre reasiguratori afiliati se supune acelorasi reguli fiscale ca orice alt tip de tranzactie intra-grup si este de responsabilitatea ANAF, nu a ASF, sa verifice corectitudinea preturilor de transfer aplicate. Legislatia nu interzice insa si nici nu limiteaza incheierea de contracte de reasigurare intre societati din Romania si reasiguratori straini afiliati la acelasi grup financiar cu primele. Cu alte cuvinte, nu este nici o problema in sine cu contractele de reasigurare incheiate intre companii de asigurari din Romania si reasiguratori din acelasi grup, cu conditia ca aceste tranzactii sa nu se realizeze la preturi "umflate".

Documentarea tranzactiilor constand in servicii de reasigurare implica eforturi semnificative si reprezinta o activitate complexa si consumatoare de timp. Totusi, in vederea realizarii acesteia, companiile de asigurare au la dispozitie o serie de alternative ce pot fi aplicate in functie de specificul si natura tranzactiilor intra-grup desfasurate. Astfel, utilizarea metodei comparari preturilor in vederea justificarii valorii de piata a preturilor de transfer aferente serviciilor de reasigurare reprezinta un bun punct de plecare.

Dar, din cauza imposibilitatii identificarii unor tranzactii desfasurate cu parti independente care sa indeplineasca in mare masura criteriile de comparabilitate, aceasta metoda este greu de aplicat. O alternativa la metoda compararii preturilor este reprezentata de utilizarea unei abordari ce presupune demonstrarea ca preturile de transfer aferente tranzactiilor constand in prestarea de servicii de reasigurare desfasurate intre parti afiliate sunt determinate utilizand aceeasi metodologie aplicata in cazul serviciilor de reasigurare desfasurate cu parti independente.

In masura in care aceasta abordare poate fi sustinuta de documente care sa arate ca o astfel de politica exista si este aplicata, pe baza acesteia pot fi documentate o serie larga de tranzactii de reasigurare desfasurate intre companii ce fac parte din acelasi grup.

Pe langa abordarile mentionate anterior, mai pot fi utilizate si urmatoarele alternative, fiecare din ele avand propriile avantaje si dezavantaje: utilizarea cotatiilor oferite de brokeri pentru servicii de reasigurare similare, metoda marjei nete sau cea mai buna alternativa disponibila. Indiferent de abordarea tehnica utilizata in cadrul dosarului preturilor de transfer, autoritatile fiscale vor dori sa constate faptul ca reasiguratul a retinut suficient profit in urma activitatii de cedare in reasigurare.

De asemenea, indiferent de abordarea utilizata in vederea justificarii valorii de piata a preturilor de transfer aferente serviciilor de reasigurare, argumentarea motivatiei economice si comerciale care a stat la baza desfasurarii acestor tranzactii constituie un punct cheie ce trebuie avut in vedere. In plus, analiza functiilor indeplinite, riscurilor asumate si a activelor utilizate constituie un alt aspect ce trebuie luat in considerare.

Despre aceste preturi "umflate" de reasigurare s-a discutat in special pe segmentul asigurarilor auto obligatorii RCA, iar printre comaniile vizate erau cele care apartin in special grupurilor Vienna Insurance Groupa si Allianz. In aceasta privinta, reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari au declarat pentru wall-street.ro ca societatea de asigurari are o rata anuala a cedarii in reasigurare din prima totala subscrisa RCA de sub 5%, pentru a acoperi riscul in cazul accidentelor cu severitate foarte mare.

Concret, "Allianz-Tiriac Asigurari spune ca are o protectie prin reasigurare prin care reasiguratorii participanti contribuie la plata despagubirilor pentru valorile care depasesc 500.000 euro pentru fiecare dauna. Cel mai recent caz in cadrul caruia Allianz-Tiriac Asigurari a apelat la reasiguratori se refera la un acident intamplat in Italia, accident produs de un vehicul de transport marfa, in cazul caruia, despagubirea ce urmeaza a fi platita se ridica la aproximativ 2 milioane de euro. Pentru acest eveniment, Allianz-Tiriac Asigurari va acoperi suma de 500.000 euro, iar reasiguratorii diferenta pana la valoarea finala de plata. Termenii contractului de reasigurare se stabilesc anual, in baza celei mai bune oferte. In acest moment, reasiguratorul leader pe contractul de reasigurare RCA al Allianz-Tiriac este Swiss Re.", au mai spus reprezentantii societatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri