Cat de dificil poate fi sa convingi investitorii straini sa aduca bani pe timp de criza intr-o tara cvasi-necunoscuta asa cum este Romania? Poate parea imposibil, dar un grup de dezvoltatori olandezi, alaturi de oameni de afaceri romani, au ignorat toate semnalele contradictorii oferite de situatia din piata rezidentiala in 2008. Chiar in acel an au dat startul unui proiect rezidental cu 68 de case in Vama Buzaului, din judetul Brasov, la poalele Muntilor Ciucas si, desi toate sperantele acestora legate de infrastructura nu prea s-au realizat pana acum, apartenenta Romaniei la UE si increderea in potentialul pietei de profil i-au incurajat sa continue proiectul. Unul dintre invstitori, Gerard Doedee, a explicat pentru wall-street.ro de ce au durat opt ani de zile pana la finalizarea primei case din proiectul Valley 21.

Gerard Doedee (foto), alaturi de ceilalti investitori, au dat startul proiectului Valley 21 odata cu infiintarea companiei Dalghias Development in 2009, numele fiind inspirat de la un mic parau care traverseaza valea din proximitatea terenului. Ulterior, in luna decembrie 2010, Dalghias Development a incheiat un acord de asociere de tip joint-venture cu Primaria Vama Buzaului, pentru proiectul rezidential care urma sa se intinda pe 68 de hectare si care va cuprinde, intr-un final 68 de case. Astfel, Primaria se angaja sa puna la dispozitie terenul, iar grupul de investitori venea cu banii si ideea.

"Acum 8 ani am venit aici in Romania, impreuna cu un alt investitor. Voiam sa lansam o afacere pe termen lung si aveam idei. Romania devenind recent parte din Uniunea Europeana, contextul era unul predictibil, stiam care va fi dinamica, luand exemplul de devoltare al altor tari membre. Apoi ni s-au alaturat doi romani absolventi de facultate, iar mai tarziu alti sase investitori din Olanda. Am inceput astfel sa ne uitam dupa terenuri si am gasit acest loc. A durat un an de zile pana am reusit sa convingem autoritatile locale, cu planuri si teste de fezabilitate. Apoi a mai durat o perioada de timp, deoarece a trebuit sa convertim terenul intr-unul destinat constructiei, pentru ca, in cursul lunii august 2012, PUZ-ul sa fie aprobat, in cele din urma, de catre Consiliul local al comunei Vama Buzaului", spune Gerard Doedee.

Totusi, arata investitorul olandez, modificarea legislatiei europene in ceea ce priveste pasunile, in 2013, adoptata si de Romania ulterior, respectiv faptul ca pe terenurile cu destinatie de pasune nu se mai pot ridica constructii noi, a reprezentant un moment de cotitura pentru ca grupul de investitori sa gaseasca motivatia de a continua proiectul rezidential. Un an mai tarziu, avand in vedere ca PUZ-ul fusese aprobat inainte de transpunerea in legislatia nationala a cerintelor europene, investitorii au recapatat dreptul de a utiliza terenul pus la dispozitie de catre Primarie pentru dezvoltara proiectului Valley 21.

"Dupa o iarna lunga si grea, in luna mai 2015, am inceput constructia primei case din cadrul proiectului. A trebuit sa intampinam tot felul de constrangeri si in ceea ce priveste constructia, intr-o zona de munte exterioara mediului urban. A trebuit sa tinem cont de vreme, de teren, de forta de munca existenta in zona s.a.m.d.. Au fost multe aspecte de care a trebuit sa tinem cont. Nu in ultimul rand, costurile. In acest caz, costurile sunt dramatic mai ridicate. Au fost astfel multe lucruri de luat in calcul inainte de a vinde off-plan 20 de case din prima faza, pentru ca nu poti vinde pe pierdere", a mai spus Gerard Doedee.

"M-am simtit precum Alice in Tara Minunilor"

"Este foarte dificil pentru un investitor strain sa lanseze un business in Romania, in special, daca nu a vizitat aceasta tara inainte", apreciaza Gerard Doedee. La inceput, a trebuit sa ma acomodez bine cu mentalitatea si cultura din Romania. A fost similar cu momentul in care am dat startul primelor mele afaceri internationale, intr-o tara ca Brazilia. Acolo, am considerat ca modalitatea de a face business din vestul Europei se aplica peste tot. Dar, eu eram mai degraba precum Alice in Tara Minunilor. Atunci am invatat ca nu reprezint un standard. Noi nu reprezentam un standard, pentru ca lumea este mult mai mare decat Europa de Vest. Cand vrei sa faci investitii peste hotare trebuie sa intelegi acest lucru, sa iei contact cu cultura din tara respectiva".

Gerard Doedee remarca, totusi, in mediul de afaceri din Romania, "o ambitie foarte mare cu privire la arhitectura si calitate" si spune ca a construit prima casa "fara nicio conexiune cu lumea exterioara", cu lucratori romani din zona respectiva, deoarece o parte a conceptului a fost de a crea locuri de munca. "Dar, intre ambitia noastra si capacitatile existente era un ecart foarte mare, nu doar din punct de vedere al celor angajati, dar si din punct de vedere al managementului si al planificarii. Eu sunt obisnuit sa fac planuri, prognoze, dar acestea nu s-au concretizat ca pe hartie".

El a mai spus ca decizia de a amplasa proiectul rezidential in aceasta zona a fost aceea ca Brasovul constituie un punct turistic si existau foarte multe planuri si proiecte cu privire la infrastructura. "Era in plan si un aeroport, despre care credeam ca va fi gata pana acum, dar nu s-a realizat. Am vizitat acum patru ani locul unde era aeroportul destinat a fi construit. Pista era deja gata atunci, iar tot ea este si acum singurul lucru construit. Totusi, am incredere ca Romania, fiind parte a UE, va continua cu dezvoltarea infrastructurii. Stiu ca exista multe discutii la nivel politic cu privire la aeroport si poate de aceea dureaza atat de mult realizare acestuia. Un aeroport pentru un oras turistic inseamna foarte mult. Industria cunoaste un boom, iar investitorii sunt interesati tot mai mult de orasul respectiv", spune Gerard Doedee.

Investitia curenta, de tip private equity, in proiectul rezidential Valley 21 se ridica la 1,2 milioane de euro, potrivit lui Gerard Doedee, si va fi finantata in continuare din viitoarele achizitii de case. "Adica, pe masura ce se vor vinde din case, din banii incasati vom investi in continuare. Suntem de opt ani aici si inca nu am castigat niciun cent. Dar, pe termen lung, cu siguranta, Valley 21 va constitui un proiect profitabil. Yieldul asteptat este de 20-30%. Prima faza a dezvoltarii a constat in 20 de case, a doua va avea 25 de case, iar ultima 23. Casele pot fi si inchiriate de catre turisti", a mai spus Gerard Doedee.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri