Cresterea aproape neintrerupta a burselor in ultimii opt ani il face pe Przemyslaw Kwiecien, analist-sef al grupului de servicii financiare X-Trade Brokers (XTB), sa creada ca in momentul de fata actiunile nu mai sunt foarte atractive. Daca ar fi nevoit sa investeasca acum pe un orizont de timp de 30 de ani, Kwiecien spune ca ar plasa doar cu 10% din banii disponibili in actiuni, asteptand in schimb o scadere de amploare care sa ieftineasca cotatiile de pe burse.

“Nu m-as concentra pe actiuni, pietele financiare s-au ‘incins’. Pe baza modelului de evaluare pe care il folosesc, in prezent as sta doar cu 10% in actiuni si cu 90% in cash, asteptand o scadere de amploare in piete, urmand ca abia apoi sa cumpar mai multe titluri”, considera analistul-sef al XTB, cea mai mare firma de brokeraj din Polonia, prezenta si in Romania prin intermediul filialei locale.

Przemyslaw Kwiecien spune ca in momentul de fata actiunile si obligatiunile sunt supraevaluate, iar pentru investitorii care intra acum la cumparare exista riscul de a ramane “captivi” cu ele in portofoliu, in eventualitatea tot mai probabila a unei corectii in piete.

“Nu ne aflam in vremuri in care sa cumperi actiuni si obligatiuni, iar apoi sa ‘stai pe ele’. Ne aflam la finalul unui trend pozitiv in aceasta piata. M-as reorienta in schimb spre anumite marfuri subevaluate in prezent, asa cum sunt graul si platina”, mentioneaza polonezul.

Comparand pietele din SUA si Europa, Kwiecien crede ca bursele din UE au inca un potential de crestere superior celor americane, in conditiile in care efectele politicilor aplicate de Banca Centrala Europeana (BCE) incep sa se faca vizibile la nivelul economiilor de pe continent.

“Riscuri privind o corectie sunt atat in SUA cat si in Europa, dar cred totusi ca Europa are perspective mai bune per ansamblu. Actiunile americane au mers foarte bine, insa nu le-as shorta direct acum pentru ca nu sunt inca semnale care sa indice o cadere majora pe termen scurt; problema este insa ca promisiunile venite de la Casa Alba sunt deja incluse in preturi”, a declarat analistul.

Bursa de la New York a crescut cu 6,2% anul acesta pe indicele S&P 500, seria puternic pozitiva luand startul la finalul anului trecut, imediat dupa ce Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale. “Raliul Trump”, asa cum a fost numit noul trend pozitiv, a fost impulsionat de promisiunile acestuia privind investitiile in infrastructura si reducerile de taxe, aplicate in special companiilor.

“Nimeni nu poate spune exact cand va urma aceasta corectie de amploare pe burse de care discutam; mi-ar fi imposibil sa spun acum cu certitudine ca in 12 luni urmeaza dezastrul. In orice caz, nu ma astept la o prabusire precum cea care a urmat “bulei dot com”, de la inceputul anilor 2000. La acel moment toata cresterea era alimentata de faptul ca exista un sector (n.red. IT) asteptat sa remodeleze economia globala, asa cum s-a intamplat acum 150 de ani cu noile companii de transport feroviar. In prezent insa cresterea este generata de un intreg cumul de factori”, spune Przemyslaw Kwiecien.

Industria petroliera s-a adaptat si poate produce in conditii profitabile si la un baril sub 50 de dolari

Dupa ce barilul de titei s-a prabusit cu peste 70% in perioada 2014 - 2016, industria petroliera si-a revenit usor in 2016, analistul sef al XTB mizand pe o stabilizare a cotatiilor in jurul valorii de 40-50 de dolari.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru care s-a schimbat in ultimii ani in piata petrolului este faptul ca marja ca la industria poate fi profitabila s-a redus considerabil. La nivel global, in 2011 – 2014 existau o serie de unitati cu costuri de productie foarte ridicate, dar care erau necesare pentru echilibrarea pietei. Dupa caderea din 2014, au aparut insa unitati noi cu un pret de productie mediu, iar in conditiile in care cererea a ramas in buna parte aceeasi, automat pretul barilului s-a stabilizat in jurul a 50 de dolari, dupa maximul de 114 dolari din 2014.

“Concluzia este ca nu ne vom indrepta prea curand din nou spre 100 dolari/baril. In piata sunt zvonuri potrivit carora costul marginal de productie pentru ca industria sa fie profitabila a ajuns in medie la aproximativ 40 de dolari, ceea ce inseamna ca grupurile petroliere pot prospera si la actualele preturi ale titeiului. Mai mult decat atat, daca nu vedem o crestere puternica a cererii pentru petrol, ma astept ca pretul barilului sa scada chiar sub nivelul actual”, explicat Przemyslaw Kwiecien.

Barilul de petrol Brent (reprezentativ pentru Europa) se tranzactiona luni la pretul de 51,1 dolari, in scadere cu 1,2%. Cotatia titeiului a suferit o corectie semnificativa (-9%) la inceputul lunii martie, fapt care a inceput sa se reflecte si in pretul carburantilor europeni. Scaderea petrolului si recentele masuri fiscale au dus la o ieftinire a benzinei inclusiv in Romania, unde carburantul a ajuns sa se vanda in unele cazuri cu mai putin de 1 euro/litru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri