Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in anul 2016 un total al primelor brute subscrise de 10,05 miliarde de lei, in crestere cu 10% comparativ cu anul precedent, evolutie despre care Mihai Tecau, presedintele directorului Omniasig VIG, apreciaza ca s-ar situa la nivelul cel mai sustenabil de la criza financiara si pana in prezent. In acest sens, de exemplu, cea mai mare crestere fata de aceeasi perioada a anului 2015 au inregistrat-o asigurarile de sanatate cu aproximativ 70%, desi piata este in continuare dominata de asigurarile auto (RCA si CASCO).

"Cresterea din piata asigurarilor a fost una insemnata pentru 2016, in conditiile in care numai inainte de criza am mai cunoscut un astfel de avans, iar piata in sine a trecut prin destul de multe modificari legislative si decizii luate de ASF, Guvern si Parlament. Cu toate acestea, piata a ramas una stabila, din punct de vedere al jucatorilor din industrie nu s-au intamplat multe lucruri care sa afecteze increderea. Consider ca trendul la nivelul pietei este unul bun. Bineinteles, pentru a spune ca 2017 va repeta evolutia din 2016, va trebui sa ne axam si pe alte tipuri de asigurari in afara de RCA, care au randamente inca inferioare posibilitatilor de dezvoltare", spune Mihai Tecau (foto).

De exemplu, arata seful Omniasig, in Romania alocarea bugetara medie la nivelul fiecarui individ pentru cheltuieli anuale cu asigurari depaseste cu putin 100 de euro, in timp ce in Cehia nivelul ajunge la 500 de euro.

In conditiile in care am ajunge macar la jumatatea nivelului din Cehia asta ar insemna ca piata de asigurari din Romania sa se dubleze. Si aici discutam doar de alocare si dam exemplu o tara din regiune. Dar, daca ar fi sa atingem cat cheltuie cehii pe asigurare, atunci piata de asigurari ar creste de pana la 5 ori.

Mihai Tecau, Omniasig

Datorita avansului asigurarilor peste dinamica PIB, gradul de penetrare a asigurarilor, calculat ca raport intre valoarea cumulata a primelor brute subscrise pentru asigurarile de viata si cele generale si produsul intern brut, a crescut la 1,23% in 2015 (ultimele date disponibile oferite de ASF), inversand trendul descendent ce a caracterizat perioada 2011-2014. Densitatea asigurarilor, calculata ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise si dimensiunea populatiei totale, a crescut in 2015 comparativ cu 2014 cu peste 8% (+34,36 lei / locuitor), situandu-se la o valoare de 440,41 lei / locuitor.

Miza, pe asigurari de sanatate si proprietati

Anul trecut, cresterea generala a pietei de asigurari in 2016 a fost sustinuta de segmentul RCA, care a atins valoarea de 4 miliarde de lei, cu 29,5% mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Dar, pentru ca piata de asigurari sa creasca de cinci ori, acest avans trebuie sa vina, in special, din alte tipuri de asigurari, nu doar pe RCA, spune Mihai Tecau.

Asigurarile de sanatate sunt in «pole position» acum. Totusi, in cazul asigurarilor de sanatate cresterea porneste de la o baza mai mica si atunci daca te raportezi la aceasta orice crestere poate sa para insemnata. Pana la cifre absolute care sa ne bucure si sa arate un grad de penetrare ridicat al asigurarilor in Romania incercam sa ne diversificam cat mai mult portofoliile.

Mihai Tecau

In acest context, el arata ca Omniasig si-a prognozat cresteri pe 2017, in principal, pe segmentul de asigurari non-auto, adica asigurari de sanatate, de locuinte si proprietati care au o pondere importanta si in balanta de profit a companiei. "Nu avem profit din RCA. RCA-ul din pacate inca nu s-a stabilizat si incercam sa ajungem la o rata combinata de 100%. Nu doar un pret mai ridicat poate genera profit pe RCA, ci si o segmentare mai buna a clientilor".

Focul principal al companiei in ceea ce priveste asigurarile de sanatate sunt cele de grup, mai spune seful Omniasig. "Clientii nostri principali anul trecut si in 2017 au fost companiile mari. In acelasi timp, printr-un produs lansat recent incercam sa cuprindem o patura mai mare a pietei, inclusiv companiile mici si mijlocii, unde avem posibilitatea sa emitem polite si pe un numar mai redus de angajati, precum 20 sau 30. Aici tine de vointa angajatorului care poate sa ofere angajatilor nu doar salariul traditional, ci si o forma de protectie sociala. In plus, aceste produse pot fi deduse din impozitul pe profit".

La nivel de piata, subscrierile pe segmentul asigurarilor de sanatate au crescut anul trecut cu pana la 70%, de la un nivel de 58 de milioane de lei in 2015, la 114 milioane de lei. In acelasi timp, asigurarile de daune la proprietati au scazut de la 163 de milioane de lei la 159 de milioane de lei, iar subscrierile de asigurari de incendiu si calamitati naturale au coborat la 946 de milioane de lei de la 965 de milioane de lei. La 31 decembrie 2016 activau pe piata asigurarilor 31 societati de asigurare dintre care 17 au practicat numai activitate de asigurari generale, sapte au practicat numai activitate de asigurari de viata si sapte au practicat activitate compozita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri