Declaratiile de plata bugetare pot fi rectificate in cel mult un an la cerere

Contribuabilii bugetari pot depune, in termen de un an, o declaratie rectificativa de plata prin care sa corecteze orice eroare de completare a declaratiilor de plata, cu exceptia celor referitoare la suma si la data platii, conform unui ordin al Agentiei de Administrare Fiscala

Masura ii vizeaza in special pe cei care completeaza gresit conturile bugetare in declaratiile de plata. in astfel de situatii, sumele datorate ajung in conturile altor creditori bugetari, de exemplu plata TVA intr-un cont pentru contributii sociale. Prin declaratia rectificativa, contribuabil solicita fiscului indreptarea greselii, mentionand toate informatiile din formular. Ulterior, lucratorii fiscali verifica veridicitatea datelor furnizate si fac o rectificare pentru sumele virate.

Erorile pot aparea, de multe ori, din cauza procedurilor complicate de plata a obligatiilor fiscale, care inseamna o multitudine de conturi bugetare si de tipuri de declaratii fiscale. Astfel, datoriile bugetare ajung in Trezoreria statului, dar intr-un cont gresit. Uneori erorile pot aparea si la procesarea declaratiei in Trezorerie.

O prima consecinta a acestor erori este calcularea de catre fisc a majorarilor de intarziere, din momentul in care expira termenul de plata si pana cand suma ajunge in contul corect. Sesizarea greselilor si indreptarea lor vin in ajutorul contribuabilului care nu va mai datora, prin aceasta procedura, majorarile de intarziere.

Corectia nu se poate face insa decat in cel mult un an, informeaza NewsIn. Termenul a fost limitat de Finante pentru a nu cauza perturbari in executia bugetara. Pe de alta parte, contribuabilul este pagubit pentru ca a platit datoriile si nu a mai dispus sumele virate in Trezorerie. Majorarile de intarziere ajung la 36,5% anual.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Creștere de 25% a valorii importului de produse lactate și miere în primul trimestru al anului 2020
Setari Cookie-uri