Isarescu: Polticile macroeconomice inconsistente din anii '90 au distrus stabilitatea

Stabilitatea preturilor nu a putut reprezenta principale prioritate a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in anii \'90, deoarece politicile macroeconomice au fost inconsistente si a existat spectrul instabilitatii financiare, a afirmat guvernatorul Mugur Isarescu

Celelalte motive care au impiedicat BNR sa duca o lupta pentru stabilitatea preturilor au fost lipsa constrangerilor bugetare tari (arieratele au functionat ca un surogat monetar) si deficitele externe substantiale in conditiile unui acces limitat la finantaree externa, a mai aratat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a sustinut ca incepand cu anul 2000, politica monetara coerenta sistematica si orientata spre obiectivul stabilitatii preturilor a asigurat continuitatea dezinflatiei. Rata inflatiei s-a situat in anul 2004 la 9,3%, pentru prima data, dupa 1990, la un nivel exprimat dintr-o singura cifra.

Nivelul inflatiei atins in a nul 2006 se apropie de cel existen in unele tari din Uniunea European, a mai indicat Isarescu potrivit NewsIn. Guvernatorul a facut aceste declaratii la Pitesti unde a prezentat o dizertatie cu titlul "Stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara", cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din localitate.

Riscurile care pandesc stabilitatea financiara sunt reduse

Riscuruile care pandesc stabilitatea financiare sunt lipsite de gravitate, dar se impun supravegherea si adoptarea de masuri in ceea ce priveste fluxurile de capital, rata inflatiei, cursul de schimb si deficitul de cont curent , a mai declarat guvernatorul bancii centrale. Un alt indicator pe care Banca Nationala a Romaniei trebuie sa-l supravegheze atent este gradul de indatorare al populatiei, mai sustine Isarescu.

Potrivit guvernatorului, liberalizarea contului de capital in mai multe etape a fost corecta, insa momentul liberalizarii unor fluxuri de capital cu impact semnificativ asupra balantei de plati a suferit o amanare fata de calendarul initial din cauza diferentialului inalt de dobanda intre Romania si Uniunea Europeana, respectiv Statele Unite ale Americii, si a cresterii ponderii creditelor in valuta in creditul neguvernamental.

"In lipsa amanarii din 2003 a liberalizarii fluxurilor de capital s-ar fi ajuns la un conflict major intre stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Totusi, in 2005-2006 a trebuit sa se realizeze liberalizarea fluxurilor de capital pe termen scurt pentru a nu periclita intrarea in Uniunea Europeana ", a sustinut Isarescu.

Amenintarile la adresa stabilitatii financiare nu au disparut, ci si-au schimbat natura, dupa ce economia romaneasca a depasit perioada de declin economic, inflatie ridicata si instabilitate financiara din anii '90, a adaugat Isarescu.

"Intrarile masive de capitaluri agraveaza vulnerabilitati si dezeechilibre macroeconomice in tarile gazda, avand potentialul sa genereze crize cu efecte adverse atat asupra stabilitatii finaciare si a stabilitatii preturilor", a mai spus guvernatorul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri