La o zi dupa ce INS anunta scaderea salariilor in sanatate, Guvernul a adoptat o hotarare prin care Institutul National de Statistica va trece sub coordonarea premierului, scrie Ziare.com.

In prezent, INS functioneaza in subordinea Executivului si in coordonarea secretarului general al Guvernului.

"Hotararea Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea si functionarea Institutului National de Statistica, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 865 din 18 decembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins: (1) Institutul National de Statistica se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Guvernului si in coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridica, avand rol de organizare si coordonare a statisticii oficiale din Romania", se arata in hotararea de guvern.

La finalul sedintei, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a incercat sa explice decizia luata azi:

Citeste si:
Cheltuielile pe sanatate s-au triplat. Dar noi "oricum murim!"
In 13 ani, cheltuielile pe...

"Sunt doua aspecte. Este vorba despre o armonizate legislativa, adica se pune in acord hotararea de guvern privitoare la INS cu ordonanta de urgenta 1/2017. In al doilea rand, este vorba despre o actualizare a cartii funciare", a declarat Nelu Barbu.

Dancila va aviza toate comunicatele INS

Mai exact, prin decizia luata de Guvern, premierul Viorica Dancila va aviza toate comunicatele INS, afirma liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.

"Incepand de astazi, specialistul in economie Viorica Dancila va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mana pe o noua institutie a statului roman. Astazi este randul INS. Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, tocmai si-a subordonat direct Institutul National de Statistica, printr-o hotarare de guvern.

Aceasta decizie nu poate avea o alta ratiune la baza decat aceea ca INS a prezentat adevarata fata a realitatii economice din Romania: cresterea accelerata a inflatiei la 5%; scaderea salariului net cu 145 de lei in luna ianuarie; scaderea salariilor din sistemul medical.

Citeste si:
Razvan Cuc, Ministrul Transporturilor, accident in trafic
Razvan Cuc, Ministrul...

O asemenea decizie a prim-ministrului ar trebui sa conduca de urgenta la demisia premierului. Atat ne mai lipsea ca marele specialist in economie, Viorica Dancila, sa avizeze si orice comunicat care pleaca de la INS!", a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Miercuri, datele oficiale ale INS confirmau scaderi de salarii in sanatate. Dancila si Vasilescu au contestat rezultatele

Institutul National de Statistica a publicat miercuri un raport care confirma ceea ce multi angajati din sanatate si asistenta sociala spuneau de la inceputul anului: salariile au scazut.

Concret, in raport se arata ca venitul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala cu 2,1% in februarie 2018, comparativ cu luna precedenta.

Cu toate acestea, miercuri seara, premierul Viorica Dancila a declarat la Antena 3 ca in raportul Institutului National de Statistica (INS) privind cresterile salariale sunt comparate alte luni si alti ani si nu poate fi vorba despre scaderi salariale, ci doar despre cresteri.

Citeste si:
Ciolos: Selectia a unui procuror-sef european, blocata de PSD-ALDE
Ciolos: Procesul de selectie...

In acelasi timp, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, argumenta ca cifrele prezentate de Institutul National de Statistica de multe ori nu corespund cu cele de la Ministerul Muncii, deoarece INS lucreaza cu metoda sondajului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dancila, despre Comarnic - Brasov: Sa devina de importanta nationala