Seful grupului Beca, Richard Sharpe, impreuna cu echipa sa, a castigat o licitatie la care au participat sase companii straine. Beca va studia in mod special timp de sase luni structura de rezistenta a cladirilor ce vor fi consolidate impotriva cutremurelor, proiectul fiind finantat de Banca Mondiala.

Cel mai grav cutremur ce a afectat Romania a avut loc in 1977 si a masurat 7,4 grade pe scara Richter, ducand la moartea a 1.570 de persoane si la ranirea a peste 11.000. Estimarile privind daunele suferite de cladirile din Romania au depasit nivelul de doua miliarde de dolari. Sharpe are o experienta de peste 30 de ani in sectorul lucrarilor de consolidare impotriva cutremurelor si este membru al grupului Earthquake Engineering Cluster, din capitala tarii, Wellington, care participa la licitatii internationale.

Sharpe, care si-a desfasurat activitatea pe plan international ca si consultant, a precizat ca cele mai recente proiecte la care a luat parte au avut loc in Istanbul (Turcia) si Islamabad (Pakistan). Acest grup de constructii, denumit Earthquake Engineering New Zealand, este format din 30 de organizatii si persoane ce provin din cadrul unor firme de inginerie si constructii, academicieni, consultanta, firme de asigurari si specialisti in administrarea situatiilor de criza.

Desi firma Beca a castigat acest contract, doi dintre responsabilii ce vor lua parte la acest proiect fac parte din alte grupuri membre ale Earthquake Engineering Cluster, printre care profesorul de inginerie civila de la universitatea din Canterbury, John Mander si directorul pentru managementul solutiilor al firmei Ruamoko, Grant Wilson.

Sharpe a precizat ca o serie de profesori ai universitatii Canterbury, printre care Tom Paulay, au contribuit la cimentarea reputatiei Noii Zeelande pe plan international in ceea ce priveste calitatea activitatii de consolidare a cladirilor impotriva cutremurelor.