Industria alimentara si a bauturilor din Romania exporta de 3,6 ori mai putin decat UE15, deoarece nu exista intreprinderi de procesare a produselor agricole in mediul rural, a declarat vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME), Cezar Mereuta.

Romania se afla pe ultimele locuri privind exportul de produse agricole cu o pondere care nu depaseste 5%, chiar daca are ca specializare aceasta industrie, potrivit lui Mereuta. Pentru a creste ponderea exportului in acest sector al industriei este nevoie de mai multi anteprenori in mediul rural, unde in prezent exista o pondere de 2-7% la o mie de locuitori, in functie de regiune.

Infiintarea intreprinderilor mici si a microintreprinderilor in aceste regiuni, cu scopul de a procesa produsele agricole ar putea conduce la o crestere a exporturilor si, implicit, la eliminarea decalajelor fata de alte tari ale Uniunii Europene.

Potrivit studiului "Avantaje competitive ale industriei prelucratoare din Romania", citat de NewsIn, tara noastra inregistreaza un deficit important de competitivitate in industria de masini si echipamente, industria de echipamente electrice si optice, industria mijloacelor de transport.

Studiul "Avantaje competitive ale industriei prelucratoare din Romania" a fost initiat de Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES) si prezinta principalele repere strategice ale dezvoltarii industriei prelucratoare in Romania. Studiul a fost elaborat pentru a oferi posibilitatea specialistilor care elaboreaza "Strategia post-aderare a Romaniei si Programul de convergenta Romaniei cu Uniunea Europeana" sa utilizeze rezultatele acestei cercetari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Reporniți economia! Mai puține pomeni, mai multe investiții
Setari Cookie-uri