Romania risca sa piarda subventiile directe pe hectar de la UE, in valoare de circa 40 de milioane de euro, pentru aproape 800.000 de hectare de pasune aflate in administrarea primariilor, care trebuia sa le concesioneze fermierilor, dar acest lucru nu s-a intamplat, iar termenul expira la 15 mai
Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania primeste 440 de milioane de euro, suma destinata platilor directe acordate pentru 8,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 2,2 milioane de hectare de pasune. Din suprafata totala de pasune, primariile administreaza 784.000 de hectare, care nu pot beneficia de ajutor financiar comunitar decat daca sunt concesionate fermierilor.

"Am decis sa primim cereri pentru plata directa la hectar si de la primarii, cu obligativitatea ca ulterior terenul sa fie arendat sau concesionat. Fermierii au fost informati din timp si sfatuiti sa se asocieze si sa ia in concesiune pasuni de la primarie pentru care sa primeasca subventia. Nu avem o evidenta a pasunilor concesionate pana in prezent", a declarat pentru NewsIn, directorul general APIA, Nicolae Sterghiu.

Acesta a precizat ca, pana la data de 5 mai 2007, au fost depuse 985.049 cereri pentru platile directe la hectar, din care 641.918 au fost introduse in baza de date. De asemenea, s-a solicitat plata pentru o suprafata de 7 milioane hectare, din care 5,5 milioane hectare de teren arabil si 1,5 milioane de hectare de pasune.

"Mai avem la dispozitie o saptamana, perioada in care sa primim solicitari pentru un milion de hectare de teren arabil si pentru circa 700.000 de hectare de pasune si daca se pastreaza ritmul de depunere a cererilor sper sa reusim", a spus Sterghiu.

In judetul Gorj exista peste 7.000 de hectare de pasune si fanete aflate in administrarea primariilor. „Unele primarii au depus cereri de subventionare la APIA si au fost primite. De aici si pana la a putea fi aprobate este insa cale lunga si este posibil sa nu primeasca aviz pozitiv. Platile directe pe unitatea de suprafata derulate prin agentie se adreseaza persoanelor fizice si juridice si nicidecum administratiilor publice. Este vorba totusi despre niste bani pe care primariile i-ar putea obtine, suprafetele de pasuni si fanete din domeniul public fiind destul de intinse", a declarat pentru NewsIn, directorul adjunct in cadrul Directiei Agricole Gorj, Virgil Dragusin. Acesta a precizat ca subventiile de care ar putea beneficia primariile sunt "mai mult decat binevenite", deoarece in anumite situatii, "pasunile nu aduc niciun ban la buget".

Potrivit datelor Oficiului Judetean de Plati si Interventie in Agricultura (OJPIA) Sibiu, la nivelul judetului, primariile detin peste 32.000 de hectare, transmite corespondentul NewsIn.

"Dintre acestea 25.000 de hectare au fost deja date in folosinta, concesionate sau contractate in diferite forme asociatiilor de crescatori de animale, diferitilor fermieri sau ciobani. La un calcul estimativ, la 56 de euro pe hectar, pe aceste terenuri am putea absorbi peste 1,7 milioane euro. Mai avem aproximativ 7.000 de hectare a caror situatie nu s-a decis inca. Primariile mai pot rezolva aceste situatii pana la 15 mai, data limita a dpunerii cererilor pentru subventii", a declarat pentru NewsIn, seful Serviciului Sisteme Integrate de administrare si control, OJPIA Sibiu, Gheorghe Budrala.

Conform regulamentului UE, plata la hectar reprezinta "un ajutor de venit acordat agricultorului", acesta fiind fie persoana fizica, fie juridica. Pentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, cand depune cererea, femierul trebuie sa arate, cu documente, ca are deschis un cont bancar, deoarece regula europeana stabileste ca banii se acorda doar daca solicitantul are cont bancar.

Mai mult, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi, sunt acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.

O alta conditie de acordare a sprijinului financiar se refera la respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Potrivit acestor norme, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatiilor pentru protectia mediului.

Fermierii pot depune cererea pentru plata directa la hectar pana la data de 15 mai. Drepturile la plata se acorda incepand cu 1 decembrie 2007, pana la 30 iunie 2008, iar banii se livreaza in contul fiecarui fermier. Potrivit regulamentului stabilit de Uniunea Europeana, banii se vor da celor care lucreaza pamantul, fie proprietari, fie arendasi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri