Depozitele de gaze ale României au trecut de un grad de înmagazinare de 90% - multe peste ținta de 80% stabilită de la Bruxelles pentru data de 1 noiembrie. Premierul dă asigurări că nu vom avea nicio problemă cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă. Nu se știe însă pe ce calcule se bazează – pentru că nici cele ale specialiștilor, nici cele ale celui mai mare furnizor de gaze și nici măcar cele ale Transgaz nu arată că am avea suficiente gaze naturale pentru iarna care vine, dacă aceasta va fi mai grea.

Anunțul privind stocurile de gaze vine de la Guvern. ”Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90 la sută. Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitați deja în plus față de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde. Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea.

Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite.

Citește și: Ce spun specialiștii despre o raționalizare a gazelor la iarnă

Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Guvernului, citat fiind premierul Nicolae Ionel Ciucă.

Calculele – și nu doar cele ale wall-street.ro - arată însă altceva. Mai precis, că stocurile de gaze nu ne vor ajunge pentru o iarnă mai grea. Și asta cu toate că suntem al doilea producător de gaze din UE, după Olanda, și am putea deveni curând primul.

Am înmagazinat 90%, dar ce înseamnă 100%?

În primul rând, am înmagazinat 90% din cât? Fiindcă acel 100% nu reprezintă necesarul pentru iarnă, ci pur și simplu cât putem înmagazina.

Care este capacitatea noastră totală de stocare a gazelor? GIE (Gas Infrastructure Europe, asociația operatorilor de infrastructură de gaze naturale), o calculează, pe baza datelor raportate de România, la 3,36 miliarde de metri cubi. Acest volum se împarte între doi operatori de înmagazinare, Depogaz și Depomureș. În funcție de această capacitate se calculează gradul de umplere a depozitelor de gaze.

Dar la un consum anual de circa 13 miliarde de metri cubi, stocurile acoperă doar 25% din necesarul României. Estimările Transgaz arată că, ”la nivel național, statistic în ultimii 5 ani, raportul dintre volumul de gaze înmagazinat și consumul anual se situează în jurul valorii de 22%, la jumătatea clasamentului valorilor practicate în Europa.”

Care e consumul de gaze al României într-o zi de iarnă grea

Mai mult, într-o iarnă grea România poate consuma și peste un miliard de metri cubi în doar două săptămâni. Potrivit Transgaz, în 2012, între 30 ianuarie și 11 februarie s-a ajuns la un astfel de consum, și la fel și între 7-20 ianuarie 2017. În ziua cu cel mai mare consum de gaze din ultimele ierni se poate atinge chiar și valoarea de 80 de milioane de metri cubi (cum s-a întâmplat la 1 februarie 2012). Or, afirmă Transgaz, ”elemente cheie pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale în perioade critice sunt valorile istorice de consum gaze naturale din ziua cu cel mai mare consum din an și din perioada de 14 zile consecutive cu cel mai mare consum din an.”

Desigur, există și producția internă, pe lângă depozitele gaze. Ne ajunge însă aceasta? Calculele celui mai mare furnizor de gaze din România, Engie, arată că doar în scenariul unei ierni blânde cererea va putea fi acoperită de producția internă + stocuri. Și asta nu doar pentru că avem o capacitate de înmagazinare relativ redusă, ci și pentru că există o limită a cât putem extrage zilnic din depozite.

Calculele prezentate de CEO-ul ENGIE Romania, Eric Stab, arată că singurul scenariu în care nu am avea nevoie de importuri pentru a trece de sezonul rece ar fi cel al unei ierni ușoare, cu o cerere de 400 GWh/zi (circa 40 de milioane de metri cubi pe zi). Într-o iarnă normală am fi la limită: cererea ar fi de 500-600 Gwh/zi, iar din producție + ce se extrage din depozitele de gaze putem acoperi cel mult 545GWh/zi (circa 60 de milioane de metri cubi).

Infrastructura nu permite să scoatem mai mult de 280 GWh/zi din depozite, iar producția nu are cum să mai crească semnificativ. Chiar dacă avem o nouă sursă de gaze, cele din Marea Neagră, de fapt aceasta va acoperi epuizarea zăcămintelor on-shore – altfel spus, producția internă va rămâne mai degrabă constantă.

Fără importuri de gaze nu trecem peste o iarnă grea

În același timp, conform calculelor Engie, o iarnă grea ar însemna o cerere de 600-700 Gwh/zi, așa cum arată și datele Transgaz. În acest caz, vor fi zile în care este clar că cererea de gaze va depăși cu mult producția + cât putem extrage din stocuri.

Același lucru îl afirma, recent, și Eugenia Gușilov, directorul și fondatorul Romania Energy Center, într-un interviu pentru wall-street.ro: ”Dacă vom avea temperaturi foarte scăzute, consumul va fi mult mai mare și s-ar putea să nu ne ajungă. Dacă vom avea o iarnă blândă, s-ar putea să trecem, adică să ne ajungă la limită”.

Același lucru îl arăta și o analiză a Energy Policy Group. EPG demonstra că în condițiile unui consum de iarnă moderat, în linie cu cel înregistrat în anii trecuți și însoțit de o scădere cu 30% a consumului industrial, România ar avea un consum total estimat de 67,5 TWh pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023. Dar, în condițiile în care producția curentă ar rămâne la nivelul de 251 GWh/zi iar din depozite s-ar extrage 250 GWh/zi, am mai avea nevoie și de gaze de import - cca. 2,3 TWh, cu un maxim zilnic de 125 GWh/zi.

De ce Rusia este acum singura sursă pentru importul de gaze

Deci în scenariul unei ierni mai grele, vom avea nevoie de importuri, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, doar că momentan putem importa doar din Rusia, unde există oricând riscul ca robinetul cu gaze să fie închis. Dacă depozitele ar fi mai mari, am putea stoca mai mult acum, cât încă consumul e redus și situația nu ar mai fi la limită în iarnă. Doar că depozitele vor fi extinse cel mai devreme în 2026.

De ce nu putem importa decât din Rusia? Pentru că nu avem contracte și, mai mult, Ordonanța 119/2022 a eliminat practic profiturile traderilor - de care depind importurile. Se ajunge chiar ca aceștia să aibă costuri mai mari decât marjele de profit permise de legislația actuală. Ministrul Energiei a dat asigurări că avem surse alternative de gaze, dar momentan nu există nicio informație oficială legată de vreun contract pentru importuri din altă țară afară de Rusia.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri