Guvernul României a publicat un nou proiect de Ordonanță de Urgență care modifică proiectul de OUG anterior care introducea declarația pe propria răspundere pentru românii care urmau să beneficieze de preț plafonat la energie. Practic, în noul proiect se abrogă articolul în care impunea existența unei declarații pe propria răspundere.

Reprezentanții Executivului susțin că declarația pe propria răspundere poate fi discriminatorie pentru clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi una sau mai multe adrese de domiciliu.

„Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situațiile speciale menționate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preț plafonat, nu ar putea beneficia de facilitățile oferite în lipsa unei eventuale declarații depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

VEZI AICI documentul care prevede eliminarea declarației pe propria răspundere

Practic, prin proiect de act normativ recent emis de Guvernul României se propune abrogarea art. 1 alin (10), eliminându-se obligația clienților casnici care au locuri de consum la domiciliu și la reședință de a depune declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat.

Prin urmare, obligativitatea de depunere a declarațiilor rămâne doar consumatorilor finali care se încadrează în categoriile menționate la art. 1, alin alin (1) lit a, ii), iii) și iv), se mai arată în actul normativ.

Totodată, consumatorii finali vor putea beneficia de prețuri plafonate „numai în funcție de încadrarea în anumite niveluri lunare de consum de energie electrică, așa cum sunt acestea stabilite la art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare”.

Măsura a fost anunțată aterior de ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ce PSD a transmis că solicită eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum.

„Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, se arata într-un comunicat PSD.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri