Economistul David Rosenberg consideră că economia SUA se îndreaptă spre o recesiune, iar impactul ciclului de majorare a ratelor de schimb al Rezervei Federale nu s-a materializat încă pe deplin.

David Rosenberg, președintele Rosenberg Research & Associates a împărtășit jurnaliștilor o perspectivă economică sumbră și anume aceea că Statele Unite ale Americii se vor confrunta cu o recesiune care va lovi în următoarele șase luni, notează Business Insider.

Cele 11 majorări ale ratei dobânzii menținute de FED (Rezerva Federală) reprezintă una dintre cele mai agresive campanii de înăsprire economică inițiate vreodată, spune economistul care crede că acest lucru nu se va dovedi unul de bun augur în lunile următoare.

Ce a mai declarat economistul David Rosenberg cu privire la situația economică din SUA:

1. „Am avut cel mai mare șoc al ratei dobânzii din 1981, dacă nu mă înșel. 1981 a fost urmat de 1982, care, apropo, nu a fost o recesiune ușoară. O parte din acest impact a fost atenuat de impactul persistent de stimulare fiscală, care se află acum în oglinda retrovizoare”.

2. „Prefer să îmi păstrez o abordare deschisă și pregătită pentru mai multe scenarii, inclusiv cel în care nu vom avea un loc în care să aterizăm, precum și cel în care vom găsi o metodă să ne redresăm. Dacă până la finalul trimestrului viitor încă vom dezbate cu privire la o posibilă recesiune, atunci îmi voi recunoaște greșeala. Însă sunt, totuși, dispus să acord un termen de șase luni pentru a vedea dacă vom asista la o nouă recesiune.

3. „Majoritatea acestor recesiuni [de la al Doilea Război Mondial] nu au fost cauzate de un șoc fiscal, ci de șocuri ale ratei dobânzii. Economia a intrat într-o recesiune în 11 din ultimele 14 cicluri de creștere a ratei. Nu a fost întâmplător. La mijlocul anilor '60, mijlocul anilor '80, mijlocul anilor '90, FED s-a oprit înainte de a crește ratele într-o curbă inversată a randamentelor, acesta fiind felul pieței de obligațiuni de a-i spune FED-ului că a mers prea departe”

4. „Cred că dacă scăpăm de această mică recesiune, va fi un miracol”.

5. „Am avut un șoc masiv al ratei dobânzii, nu am văzut încă impactul total. O parte dintre acesta a fost atenuat de două lucruri: reducerea datoriilor studenților și controale de stimulare de peste 2 trilioane de dolari. În plus, China se îndreaptă aparent către un fel de recesiune. Cu siguranță a intrat deja într-o încetinire structurală care se lovește de o încetinire ciclică și exportă deflație în restul lumii.”

6. „Oamenii care s-au tot întrebat de ce nu vedem încă o recesiune trebuie doar să aibă puțin mai multă răbdare. Ceea ce a camuflat situația a fost tot stimulul fiscal, dar acesta are o dată de expirare și începe chiar luna aceasta și în următoarea lună”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri