Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate declinul consemnat a fost de 11,8%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică citat de Agerpres.

Pe elemente de structură, INS menţionează că au avut loc scăderi la lucrările de construcţii noi (-15,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,2%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,2%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-41,2%) şi la construcţiile inginereşti (-1%). Creştere a avut loc la clădirile nerezidenţiale (+6%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,8%, lucrările de construcţii noi înregistrând un declin de 17,6%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7%, respectiv cu 4,3%. Pe obiecte de construcţii, scădere a avut loc la clădirile rezidenţiale (-36,9%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 6,7%, respectiv cu 3,1%.

Potrivit INS, în luna februarie din acest an, comparativ cu ianuarie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 53,7%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+58,6%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (49,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+34,2%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+87,7%), lucrările de construcţii inginereşti (+47,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+45,6%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 17,5%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+21,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+18%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+13,6%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+71,6%), clădirile nerezidenţiale (+12,9%) şi la construcţiile inginereşti (+10,3%).

De asemenea, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 5,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-7,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,6%. Pe obiecte de construcţii, scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale (-30,6%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 7,7%, respectiv cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 5,9%. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 10,9%. Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+13,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 19,2%. Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 8,3%, respectiv cu 3,7%.

Sursa foto: Asociatia Pro Infrastructură / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri