Transporturile vor plati 3 mil. euro catre ROMATSA pentru cursele speciale, in 2008

Ministerul Transporturilor va plati, din 2008, furnizorului de servicii de navigatie aeriana ROMATSA contravaloarea costurilor pentru zborurile exceptate de la plata tarifului de ruta estimandu-se ca anul viitor se vor plati peste trei milioane euro.

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Transporturilor (MT), rambursarea contravalorii serviciilor prestate de Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA se va face de la 1 ianuarie 2008 de la bugetul de stat.

Reprezentantii MT au declarat, pentru NewsIn, ca ministerul va aloca, anual, de la buget o suma cu destinatie speciala pentru a acoperi valoarea serviicilor ROMATSA pentru zborurile exceptate de la plata. Masura a fost impusa si de Regulamentul Comisiei Europene 1794/2006 privind stabilirea unei scheme comune de tarifare pentru serviciile de navigatie aeriana.

Ministerul Transporturilor estimeaza ca in 2008 vor fi peste 70.000 zboruri exceptate de la plata serviciilor de navigatie, valoarea sumei rambursate ridicandu-se la peste trei milioane euro. Taxa de zbor va fi de 49,49 euro pe serviciu.

Codul aerian prevede, la ora actuala, ca mai multe tipuri de zboruri sa fie exceptate de la plata tarifelor de servicii de navigatie aeriana, insa fara ca ROMATSA, singurul furnizor de astfel de servicii din Romania, sa primeasca in schimb contravaloarea serviciilor prestate. Astfel, sunt exceptate aeronavele cu masa totala mai mica de doua tone, cele care efectueza misiuni oficiale, cele care efectueaza zboruri de cautare, de salvare si pentru interventii in zonele calamitate, cele care efectueaza zboruri militare si cele care efectueaza zboruri-scoala. De asemenea, in baza unui acord semnat in octombrie 2001 cu Statele Unite ale Americii sunt exceptate aeronavele folosite de fortele militare SUA.

In anul 2006, contravaloarea aproximativa a costurilor pentru prestarea de servicii de navigatie aeriana pentru zborurile exceptate de la plata tarifului de ruta a fost de aproximtiv 2,9 millioane euro din care 73.500 euro pentru aeronavele militare romanesti, 2,7 milioane euro pentru aeronovele americane, iar restul pentru alte categorii de aeronave.

Serviciile de trafic aerian presupun dirijarea si controlul traficului aerian in spatiul aerian al Romaniei, alarmarea in vederea cautarii si salvarii aeronavelor aflate in dificultate, asigurarea telecomunicatiilor fixe si mobile aeronautice, precum si asigurarea protectiei tehnice a navigatiei aeriene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri