Productia industriala de textile din Romania a ajuns anul trecut la valoarea de 9,38 miliarde lei, in scadere cu circa 12% comparativ cu 2006 si isi va mentine acelasi ritm descendent in 2008 cand va inregistra o scadere de 10-15%, a declarat pentru NewsIn, presedintele FEPAIUS, Maria Grapini.
"In 2007 a fost inregistrata o scadere semnificativa a productiei industriale de textile, cu circa 12% comparativ cu 2006. De doi ani avem acelasi trend descrescator al productiei industriale si din pacate estimez ca se va intampla aceasi lucru si in 2008. De asemenea, exportul a scazut in 2007 cu 4%, avand o scadere mai accentuata pe segmetul productiei de imbracaminte de 9%", a declarat Maria Grapini.

Aceasta a adaugat ca per total piata de textile va scadea in 2008 cu circa 10-15%, dar ca incepand cu 2009 piata ar putea reajunge la un nivel de echilibru, fara a mai inregistra scaderi. In aceste conditii, sunt in derulare cateva proiecte la nivel de patronat pentru a sprijinii intreprinzatorii romani ce activeaza in industria textila.

"In primul rand este nevoie de foarta multa instruire pentru firmele din domeniu, atat la nivel de management, dar si la nivel de angajati. Avem un proiect nou prin care vom incerca sa aducem finantari din Uniunea Europeana pentru instruirea personalului si sa crestem productivitatea firmelor. Incercam pe de alta parte sa atragem fondurile nationale care se mai pot obtine, sa oferim finantari si refinantari in retehnologizari, sa ajutam si sa sprijinim prin informatie si consiliere, atragerea fondurilor structurale", a mai precizat presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS).

De asemenea, numarul muncitorilor din industria romaneasca a textilelor a scazut anul trecut cu aproape 50.000 de oameni comparativ cu 2006, iar criza fortei de munca se va mentine si in 2008, atat din cauza migratiei, cat si a inchiderii multor intreprinderi mici. In 2007, numarul de salariati din industria textila a ajuns la 347.000 de oameni, de la 393.000 de oameni in 2006.

Presedinta FEPAIUS a transmis propuneri catre Ministerul pentru IMM-uri pentru atragere fortei de munca in Romania insa pana in prezent nu a fost adoptata nici o masura in acest sens. Una dintre propunerile lui Grapini, a fost stimularea firmelor care angajeaza muncitorii intorsi in tara prin acordarea de reduceri de taxe si impozite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri