Costul orar al fortei de munca a crescut, in ultimele trei luni ale anului trecut, cu 8,18% fata de trimestrul precedent, cele mai semnificative majorari inregistrandu-se in sanatate si asistenta sociala, cu peste 24,5%, si in constructii, cu 12,5%, a anuntat INS.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca, dupa numarul de zile lucratoare, a crescut, in trimestrul al IV-lea al anului 2007, cu 8,18%, fata de trimestrul precedent, si cu 19,22%, fata de trimestrul al IV-lea din 2006. In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 8,04%, respectiv 19,42%.

Fata de trimestrul trimestrul al III-lea al anului trecut, cresteri semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in activitatile din sanatate si asistenta sociala, cu 24,51%, constructii, cu 12,50%, si tranzactii imobiliare, cu 12,32%. Numai in activitatea de industrie extractiva s-a inregistrat o usoara scadere, de 1,13%.

In trimestrul al IV-lea din 2007, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,29%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 7,80%. Cresterile inregistrate pentru indicii in forma bruta (neajustata) au fost de 8,10% si, respectiv, 7,86%.

Fata de aceeasi perioada a anului 2006, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca se observa in constructii (27,59%), industria extractiva (27,09%) si transport, depozitare si comunicatii (24,01%). Cresterea cea mai mica a avut loc in administratia publica (7,86%), urmata de cea din invatamant (11,15%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 19,02%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 19,34%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 19,85%, respectiv 19,68%.

La calculul costului orar al fortei de munca se iau in considerare cheltuielile directe, adica salariile, si cele indirecte, respectiv celelalte stimulente acordate salariatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri