"Adancirea deficitului de cont curent al Romaniei nu este singulara in regiune. Parerea mea este ca nivelul atins in prezent ar putea fi varful pentru deficitul balantei de plati", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

Seful bancii centrale a amintit ca o corectie a deficitului de cont curent facuta prin cursul de schimb ar fi "dureroasa" si ar alimenta inflatia. De altfel, declaratiile facute de la inceputul acestui an de cei doi viceguvernatori ai bancii centrale indicau ca, potrivit proiectiilor BNR, deficitul balantei de plati din acest an nu il va depasi - ca pondere in PIB - pe cel din 2007.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), pe care se bazeaza proiectiile bugetare, estimeaza de altfel o temperare a deficitului extern la 13,6% din PIB in acest an, in ciuda unei cresteri nominale a dezechilibrului balantei de plati cu aproape 1,3 miliarde euro pana la 18,22 miliarde euro. PIB-ul Romaniei este estimat de CNP la 475 miliarde euro in acest an (133,8 miliarde euro,la un curs de schimb mediu estimat de CNP la 3,55 lei/euro).

Citeste si:

De asemenea, Isarescu a explicat ca este imprudent sa se forteze atingerea unui nivel cat mai ridicat al cresterii economice, atata timp cat o astfel de abordare adanceste dezechilibrele economice.

"Este o greseala sa mizezi prea mult pe cresterea economica. Este nevoie de politici care sa se adreseze dezechilibrelor, nu care sa le stimuleze. Politicienii tind sa mizeze pe cresterea economica, deoarece este usor de prezentat drept un succes, insa nu trebuie sa fortam", a spus guvernatorul BNR, repetand ca, in prezent, cresterea economica este apropiata de potentialul economiei romanesti, de 6%.
Pentru acest an, CNP estimeaza cresterea economica a Romaniei la 6,5%.