Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), Akos Derzsi, a declarat ca in cele doua zile ale evenimentului organizat de autoritatile romane in Castellon de la Plana, Spania, au venit aproximativ 1.300 de muncitori romani. Din acestia, in jur de o mie au cerut formulare pentru a-si completa CV-ul, pe care l-au depus atat la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cat si la angajatorii privati prezenti la bursa.

Akos Derzsi a precizat ca cel mai mare succes al actiunii din Spania a fost campania de informare, atat in ceea ce priveste drepturile la pensie si la asigurari de sanatate la intoarcerea in tara, cat si modalitatea de a atrage bani europeni pentru deschiderea unei afaceri.

"Formularele cu informatii pe aceste doua subiecte s-au terminat foarte repede, ceea ce ne face sa credem ca romanii sunt interesati sa se intoarca in tara. Faptul ca romanii au fost foarte interesati de deschiderea unei afaceri inseamna ca au incredere in mediul de afaceri din Romania si ca vor sa-si foloseasca cunostintele de acolo pentru a pune pe picioare ceva aici", a spus Derzsi.

Reprezentantul MMFES declara, in prima zi a bursei din Spania, ca domeniile in care au fost solicitate cele mai multe locuri de munca au fost constructiile si serviciile, iar cererea salariala a fost cuprinsa intre 500 si 1.500 de euro. Derzsi a mai explicat ca acest moment a fost unul oportun pentru a le fi prezentate muncitorilor oferta de locuri de munca din Romania in constructii, pentru ca acest domeniu este in regresie in zona Castellon de la Plana si multi romani ar putea ramane someri in viitor.

Citeste si:

Ministerul Muncii si ANOFM au organizat, sambata si duminica, in Castellon de la Plana, Spania, o bursa de slujbe la care au fost disponibile peste 11.000 de locuri de munca, pentru romanii care vor sa se intoarca in tara. Autoritatile de la Bucuresti au prezentat muncitorilor si informatii despre drepturile sociale pe care le au daca se intorc in Romania sau despre modalitatile prin care pot atrage bani europeni, pentru deschiderea unei afaceri.

MMFES a organizat o bursa de slujbe si la Roma, in 23 februarie, aceasta fiind prima actiune dintr-o strategie aprobata de Guvernul roman, prin care incearca sa-i convinga pe romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca in tara, pentru a acoperi deficitul de muncitori existent pe piata interna.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, spune ca cele doua evenimente sunt "de succes" si a afirmat ca astfel de burse vor mai fi organizate la Milano si Madrid.

Rezultatele concrete ale buselor se vor sti dupa Pasti, cand muncitorii romani se vor intoarce acasa si vor contacta angajatorii cu care au luat legatura in timpul celor doua actiuni.