Managerii companiilor din Romania estimeaza, pentru perioada mai-iulie 2008, cresteri ale productiei in constructii, industria prelucratoare, comert si servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, dar se asteapta si la cresteri de preturi, transmite Institutul National de Statistica (INS).

Managerii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei, la un sold conjunctural de 21%. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de +26%. Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate.

Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +29%), intr-un ritm mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +25%). Conform estimarilor din luna mai 2008, pentru urmatoarele trei luni, productia va creste in constructii (sold conjunctural +46%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +40%). Referitor la numarul de salariati, se asteapta, de asemenea, o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +26%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi, in perioada urmatoare, aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +50%). Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +36%).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%). Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de +25%. In luna mai, volumul de marfa va permite vanzarile cu amanuntul (94% din opinii).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+13% sold conjunctural). Managerii firmelor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +49%). Situatia economica din servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna (sold conjunctural +19%).

Pe primul loc in aprecierea cresterii cifrei de afaceri se plaseaza companiile mari, cu 250-499 de salariati, la care soldul conjunctural inregistrat este de +47%, urmate de firmele mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de +25% si de companiile foarte mari, cu 500 de salariati si peste, sold conjunctural de +24%.

Conform estimarilor din luna mai 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +25%). In servicii, se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste si ele in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +28%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1 din 2 români crede că economia își va reveni după cel puțin un an
Setari Cookie-uri