Managerii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei, la un sold conjunctural de 21%. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de +26%. Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate.

Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +29%), intr-un ritm mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +25%). Conform estimarilor din luna mai 2008, pentru urmatoarele trei luni, productia va creste in constructii (sold conjunctural +46%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +40%). Referitor la numarul de salariati, se asteapta, de asemenea, o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +26%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi, in perioada urmatoare, aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +50%). Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +36%).

Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%). Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de +25%. In luna mai, volumul de marfa va permite vanzarile cu amanuntul (94% din opinii).

Citeste si:

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+13% sold conjunctural). Managerii firmelor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +49%). Situatia economica din servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna (sold conjunctural +19%).

Pe primul loc in aprecierea cresterii cifrei de afaceri se plaseaza companiile mari, cu 250-499 de salariati, la care soldul conjunctural inregistrat este de +47%, urmate de firmele mijlocii, cu 50-249 de salariati, cu un sold conjunctural de +25% si de companiile foarte mari, cu 500 de salariati si peste, sold conjunctural de +24%.

Conform estimarilor din luna mai 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +25%). In servicii, se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste si ele in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +28%).