"Pana in prezent, dintre cei care au ales sa isi depuna dosarul si sa astepte sa primeasca banii de la AVAS, aproximativ 4.000 au fost despagubiti, iar inca aproximativ 5.000 de deponenti FNI si-au primit banii prin executare silita a Autoritatii", a spus Daniel Radulescu.

El a mai subliniat ca AVAS este obligata, conform legii 110/2007, sa faca demersuri pe langa Ministerul Economiei si Finantelor pentru o suplimentare a bugetului pentru a acorda despagubirile si nu sa astepte sa incaseze banii din privatizari.

Conform datelor publicate pe pagina de internet a Autoritatii, pana in prezent, AVAS a facut plati totale catre pagubitii FNI in valoare de 219.136.442,09 lei.

"In prezent, Comisia pentru despagubirea investitorilor FNI dispune plata despagubirilor pentru investitorii care au depus dosare complete pana in data de 12 noiembrie 2007, pe masura ce sunt verificate si aprobate; inregistreaza dosarele depuse in cursul lunii noiembrie 2008", se arata pe site-ul institutiei.

Sumele platite de AVAS catre investitorii FNI sunt incadrate la capitolul "cheltuieli proprii", prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli al Autoritatii. Fondurile necesare sunt realizate din activitatea de privatizare, administrare si valorificare creante bancare si comerciale. Pe masura ce AVAS incaseaza, dispune plata catre FNI.

Citeste si:

Potrivit sentintei 13732/17.12.2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei.

Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.

Aceasta lege prevede ca AVAS sa preia obligatia de a administra fondul constituit special pentru a plati ajutoare financiare investitorilor care indeplineau conditiile prevazute de aceasta lege, obligatie ce a fost indeplinita pana la epuizarea fondurilor destinate acestei activitati.

Conform contractului, AVAS s-a subrogat in drepturile si obligatiile CEC, nascute din raporturile acesteia cu SOV si FN. Astfel, articolul 14(1) din Legea 331/2001 prevede ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (acum AVAS) preia fara plata toate drepturile si obligatiile CEC SA, rezultate din actele juridice incheiate de aceasta cu Fondul National de Investitii si/sau cu Societatea Comerciala SOV Invest SA", si ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (AVAS) se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale CEC SA si dobandeste calitatea procesuala pe care aceasta o are, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent daca este vorba de faza de judecata sau de executare silita". Incepand cu 18 octombrie 2007 s-au facut primele plati voluntare catre pagubitii FNI