Comisia Europeana a hotarat marti sa prelungeasca termenul acordat Romaniei si Bulgariei pentru utilizarea fondurilor preaderare pentru agricultura cu un an.
Aceste fonduri sunt inghetate de mai multe luni si cele doua tari riscau sa le piarda definitiv. Comisia a autorizat "Bulgaria si Romania sa amane data limita pentru plata fondurilor SAPARD (fonduri preaderare destinate agriculturii-n.red.) cu un an, din 31 decembrie 2008 pana in 31 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat. Daca Bruxelles-ul nu ar fi prelungit acest termen, cele doua tari ar fi pierdut definitiv zeci de milioane de euro in 31 decembrie.

Romania risca sa piarda 180 de milioane de euro, fonduri inghetate din cauza deficientelor inregistrate in sistemul lor de gestionare, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei.CE a decis sa suspende platile SAPARD in urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia in luna octombrie in urma acestei masuri.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.

APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD la sfarsitul lunii octombrie. Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele SAPARD, demarat in anul 2000, a expirat la 31 octombrie, iar APDRP trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca proiectele sa fie rambursate din bugetul comunitar.

Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora

In cazul Sofiei, CE a decis in luna iulie sa inghete 141de milioane de euro din cauza gestionarii defectuoase a fondurilor si din cauza acuzatiilor de coruptie.

"Extinderea datei limita le va acorda autoritatilor bulgare si romane timp suplimentar pentru a se asigura ca aceste probleme sunt gestionate corect", a anuntat CE.

Din cauza unor probleme similare si din cauza coruptiei, Bulgaria a pierdut deja definitiv saptamana trecuta fonduri de preaderare in valoare de 220 de milioane de euro.

Bucurestiul si Sofia au aderat la UE in ianuarie 2007, dar se afla in continuare sunt supravegherea stricta a Comisiei, din cauza lacunelor in mai multe domenii, printre care sistemul judiciar, lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F