Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni, ca, premisele de la care pleaca in consultarile pentru formarea Guvernului si desemnarea premierului sunt respectarea vointei electoratului, o majoritate care sa asigure adoptarea unor legi anti-criza si oameni competenti.
"Opinia mea este ca in momentul de fata prioritatea zero este legata de interesul national, de un Guvern care, pe de o parte, sa respecte vointa electoratului, iar pe de alta parte sa fie suficient de puternic prin sprijinul din Parlament in asa fel incat sa poata sa treaca legislatia necesara diminuarii efectelor crizei globale asupra Romaniei, asupra locurilor de munca, asupra functionarii economiei si sistemului bancar", a spus seful statului. Basescu a aratat ca va avea in vedere cele doua conditii pentru o guvernare eficienta in cadrul discutiilor cu partidele in vederea desemnarii viitorului premier.

Presedintele a precizat ca in cadrul consultarilor de vineri, de la Palatul Cotroceni, doreste sa afle viziunea partidelor asupra formarii noului Cabinet intr-un moment in care se prefigureaza o crestere in intensitate a efectelor crizei globale in economia romaneasca.

De asemenea, seful statului a mai spus ca intentioneaza sa desemneze un premier pana la 15 decembrie, data la care a convocat noul Parlament si ca spera ca noul Cabinet sa fie validat pana in Ajunul Craciunului.

Basescu le-a transmis partidelor, ca tema de reflectie, sa "se uite in propria ograda" si sa-si inventarieze competentele, deoarece "simpla apartenenta la un partid" nu reprezinta garantia obtinerii unui portofoliu in viitorul Guvern.

"Partidele sa se uite si in ograda proprie si sa vada care este nivelul de competente, asupra acestui lucru voi invita partidele sa reflecteze", a spus, potrivit NewsIn, seful statului, amintind ca noul Executiv va trebui sa faca in asa fel incat economia romaneasca "sa nu scada excesiv" in anul urmator, din cauza crizei globale.

Un al treilea obiectiv vizat de seful statului in discutiile cu partidele este modul in care acestea inteleg prioritatile Romaniei in perioada urmatoare. "Pana in prezent declaratiile partidelor au fost legate de doctrina, de compatibilitati de doctrina. Este foarte importanta doctrina partidelor, dar anul 2009 este un an in care viata si realitatile ne vor obliga sa asiguram o guvernare bazata pe prioritati in primul rand", a spus Basescu, referindu-se la refacerea bugetului de stat pe anul 2009, care trebuie sa tina cont de constrangeri, de imprumuturile de pe piata interna si internationala, de obiectivul introducerii monedei euro in 2014, de imperativul de a asigura un deficit bugetar cat mai mic, dar si la educatie, sanatate asigurarea locurilor de munca, infrastructura.

"Va fi extrem de important pentru mine sa inteleg care sunt aceste prioriotati din punct de vedere al partidelor, acum, dupa ce alegerile s-au terminat", a precizat seful statului.

Un alt indicator invocat de seful statului in cadrul consultarilor de la Cotroceni privind desemnarea premierului si formarea noului Guvern il reprezinta numarul de mandate obtinute de partide in alegerile parlamentare. Din aceasta perspectiva, seful statului a enumerat numai patru formatiuni politice, precizand si numarul de mandate obtinute, PC (formatiune care a candidat pe listele PSD si care a obtinut doar cinci mandate - pentru pragul electoral este nevoie de noua) nefiind amintita de Basescu.

Seful statului a mai facut o precizare, cerand sa fie bine inteles, referitoare la faptul ca un presedinte desemneaza primul-ministru, iar Parlamentul este cel care il valideaza sau nu, prin vot.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri