Autoritatile britanice au anuntat ca numarul de locuri de munca disponibile in cadrul Schemei Lucratorilor Sezonieri din Agricultura (SAWS) va fi suplimentat cu 5.000 (de la 16.250 in 2008 la 21.250 in 2009), iar contingentul alocat industriei de procesare a alimentelor va fi mentinut la 3.500 de locuri de munca. De asemenea, ele au anuntat ca vor mentine masurile tranzitorii pentru cetatenii romani si bulgari pana in anul 2011, dar iau in calcul reevaluarea deciziei pana la sfarsitul lui 2009.

Similar Marii Britanii, Irlanda a anuntat mentinerea restrictiilor pentru lucratorii romani si cei bulgari.

La propunerea ministrului belgian al muncii, Joel Milquet, Consiliul de Ministri din Belgia a aprobat proiectul Decretului regal prin care se prelungeste cu inca trei ani, pana la 31 decembrie 2011, perioada de restrictionare a accesului cetatenilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii.

In Germania, romani vor putea beneficia, in continuare, de locuri de munca in baza acordurilor bilaterale si a prevederilor legale privind imigratia controlata, permisele de munca fiind acordate de cele circa 660 de filiale locale ale Agentiei Federale pentru Munca. De la 1 ianuarie 2009, durata contractului de munca pentru lucratorii sezonieri care activeaza in baza "Intelegerii bilaterale pentru angajarea de lucratori romani pentru o activitate cu durata determinata" a fost prelungita de la 4 luni la 6 luni anual.

Si autoritatile italiene au decis prelungirea pentru 2009 a aplicarii regimului tranzitoriu privind accesul lucratorilor romani pe piata muncii. Guvernul italian a optat pentru o deschidere graduala a pietei nationale a muncii pentru lucratorii romani, mentinand derogarile pentru unele sectoare de activitate si profesii, precum agricultura, turistic-hotelier, activitate domestica si asistenta acordata persoanelor, constructii, mecanica, personal de conducere, personal cu inalta calificare, precum si lucratori pentru munca sezoniera.

Citeste si:

Danemarca va liberaliza de la 1 mai 2009 accesul lucratorilor romani pe piata muncii.

Guvernul ungar a abrogat prevederile restrictive privind angajarea in munca a romanilor, insa a mentinut obligativitatea inregistrarii raporturilor de munca.

La inceputul anului 2009, Grecia, Portugalia, Spania si Ungaria au ridicat restrictiile privind libera circulatie pe piata muncii pentru romani si bulgari. Romanii pot munci tot fara sa aiba nevoie de permis si in Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.

Potrivit ANOFM, romanii mai au nevoie de permis de munca daca vor sa lucreze in Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Olanda si Malta, precum si in state din Spatiul Economic European sau Elvetia.