Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) vrea sa reduca perioada de analiza a proiectelor pentru finantari europene de la un an la cel mult trei luni, a declarat ministrul de resort, Constantin Nita.

Potrivit acestuia, in acest moment, o firma care depune un proiect pentru finantare din fonduri structurale gestionate de MIMMCMA trebuie sa astepte aproape un an pentru aprobarea documentatiei. "Pentru ca timpul necesar accesarii a fondurilor este prea lung, iar o firma poate ajunge chiar sa dispara asteptand acesti bani, vom propune simplificarea procedurilor de evaluare dupa modelul altor state, astfel incat sa ajungem la termene de maxim 2 - 3 luni", a precizat Nita, citat de NewsIn.

El a mentionat ca in prima faza, ministerul va incerca sa reduca numarul documentelor necesare accesarii banilor. "Dorim sa cerem doar proiectul in sine, adica planul de afaceri, pentru ca este mai firesc sa analizam cat de bun este proiectul, abia apoi sa solicitam acte administrative".

De asemenea, ministrul pentru IMM-uri a spus ca va face lobby pentru subventionarea cu 50% a dobinzii la creditele contractate de IMM-uri, scutirea impozitului pe profitul reinvestit in tehnologie, precum si trecerea pe un sistem de impozit forfetar, in special pentru firmele care activeaza in servicii.

Totodata, Nita a precizat ca va lua masuri pentru obtinerea unui buget de 0,4 - 0,5 la suta din PIB, pentru sprijinirea sectorului IMM, "ceea ce ar insemna circa 600 de milioane de euro".

In ce priveste masurile concrete pe care MIMMCMA le-a luat, Constantin Nita a spus ca in doua - trei saptamini va fi infiintat un fond de contragarantare, cu un capital de 100 milioane euro.

Ministrul a subiniat ca autoritatile care reprezinta interesele mediul de afaceri trebuie sa acorde o atentie sporita comertului exterior. In acest sens, Ministrul a infiintat cinci centre de promovare a comertului exterior in Chisinau, Moscova, Mumbai, Beijing si Cairo.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si