Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a urcat in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,9%, temperand cresterea pe intregul an la 7,1%, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei, arata datele publicate de Statistica.
Valoarea PIB a fost de 159,43 miliarde lei (41,8 miliarde euro) in ultimul trimestru din 2008 si de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) in intregul an.

Pe categorii de formare a PIB, volumul de activitate din agricultura a crescut in trimestrul al patrulea cu 18,2% fata de aceeasi perioada din 2007, iar constructiile au avansat cu 18,9%, ritmuri inferioare celor din trimestrele precedente.

In schimb, activitatea din industrie s-a redus cu 7,7% in ultimul trimestru al anului trecut, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi s-au restrans cu 1,5%. De asemenea, taxele colectate la bugetul de stat au cazut in ultimele trei luni ale anului trecut, impozitele nete pe produs micsorandu-se cu 1,3%.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna a scazut in trimestrul IV cu 1,3% fata de perioada echivalenta din 2007, dupa ani intregi de crestere sustinuta, "in principal pe seama reducerii cu 2,8% a consumului final total", explica Institutul National de Statistica (INS).

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat ca este ingrijorat de temperarea ratei de crestere economica din trimestrul IV la 2,9%, in conditiile in care se astepta la o crestere de 7,8% a produsului intern brut (PIB) al Romaniei in 2008, si nu de 7,1% cat a anuntat Statistica.

"Ne ingrijoreaza scaderea cresterii economice din trimestrul IV la 2,9%. Ma gandesc cum sa compensam aceasta reducere. Vom lua masuri pentru a stopa aceasta panta negativa a economiei", a mai spus Pogea.

Cheltuielile de consum ale populatiei s-a restrans cu 4,7%, afectand desfacerile de marfuri prin comertul cu amanuntul, care au coborat cu 1,8%, si mai ales serviciile prestate populatiei (-14,7%).

Formarea bruta de capital fix si-a redus semnificativ ritmul de crestere, la doar 2,8% in trimestrul IV, de la 27,7% in primele noua luni ale anului.

Exportul net al Romaniei s-a imbunatatit in ultimul trimestru din 2008, in conditiile in care importurile au cazut cu 10,2%, iar exporturile au inregistrat o usoara crestere, de 1,6%, potrivit INS.

In intregul an 2008, agricultura a crescut cu 21,4%, iar constructiile cu 26,1%, contributia acestor doua sectoare la formarea PIB fiind de 17%.

Consumul final total a urcat anul trecut cu 8%, dupa avansul sustinut din primele trei trimestre, care au compensat declinul din ultimele trei luni. Cheltuielile de consum ale populatiei au sporit anul trecut cu 9,2%, iar formarea bruta de capital fix au crescut cu 19,3%.

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in crestere datele privind valoarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din primele noua luni ale anului trecut, dupa revizuirea in crestere a nivelului PIB din primele doua trimestre si in scadere pentru al treilea, noile cifre influentand si nivelul economiei din intregul an.

Potrivit noilor calcule ale INS, PIB-ul Romaniei din primele noua luni din 2008 a fost de 344,528 miliarde lei, cu peste 9 miliarde lei mai mare decat valoarea anuntat la inceputul lui decembrie, de 335,2 miliarde lei.

Astfel, pentru primul trimestru din 2008, valoarea PIB a fost revizuita in crestere de la 86,475 miliarde lei, nivel anuntat initiat, la 91,13 miliarde lei, insa rata de crestere a PIB fata de aceeasi perioada din 2007 ramas de 8,2%.

Pentru al doilea trimestru al anului trecut, INS a calculat valoarea PIB la 115,074 miliarde lei, fata de 109,019 miliarde lei, valoare anuntata in 1 septembrie. Cresterea PIB din trimestrul II a ramas de 9,3%.

In trimestrul al treilea, PIB-ul Romaniei a fost de 138,324 miliarde lei, valoarea fiind revizuita in scadere cu peste un miliard de lei, de la 139,4 miliarde lei, cat fusese anuntat in 3 decembrie. Insa rata de crestere a fost urcata la 9,2% in trimestrul III, de la 9,1%, in ciuda revizuirii in scadere a valorii PIB.

Produsul intern brut al Romaniei a urcat in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,9%, temperand cresterea pe intregul an la 7,1%, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei.

Valoarea PIB a fost de 159,43 miliarde lei (41,8 miliarde euro) in ultimul trimestru din 2008 si de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) in intregul an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri