Milioane de persoane din tarile mai sarace depind de banii trimisi acasa de cei ce lucreaza in strainatate, si risca o accentuare a saraciei in cazul in caze criza economica provoaca mai multe disponibilizari in tarile dezvoltate, relateaza Reuters conform NewsIn.

"Am putea inregistra, in ansamblu, un declin de circa 5%", a declarat Massimo Cirasino, seful grupului de dezvoltare a sistemului de plati din cadrul Bancii Mondiale.

"Nu stim exact cu cat va scadea, insa putem trage concluzia ca aceste fluxuri sunt mai rezistente decat toate celelalte. In niciun caz nu incetezi sa iti ajuti familia, orice s-ar intampla", a spus Cirasino.

Un raport publicat luna trecuta de Banca Mondiala arata ca remiterile emigrantilor ar putea scadea cu 5-8%, de la nivelul de 305 miliarde dolari estimat pentru 2008, in contrast cu cresterea de peste 10% din anii precedenti.

"In cazul in care criza continua, probabil vom inregistra un nou declin, insa speram ca ne vom revenin in curand la nivel mondial si ca aceste afluxuri de numerar vor continua", a mai spus Cirasino.

Acesta participa la o conferinta a Bancii Mondiale, realizata cu scopul de a sugera o reforma a sistemului mondial de transmitere a banilor si moduri de a extinde serviciile financiare catre mai multi utilizatori.

Exista o mare piata neexploatata a oamenilor ce aleg sa trimita bani acasa prin soferi de taxe sau prin alti intermediari informali, in loc sa utilizeze sectorul formal, in principal din cauza comisioanelor bancare.

Cirasino a spus, de exemplu, ca o persoana poate plati un comision de 50 dolari pentru fiecare 200 dolari trimisi din Africa de Sud in Zambia, utilizand mijloacele formale, din cauza comisioanelor suplimentare si a ratelor de schimb valutar.

Banca Mondiala estima in noiembrie ca romanii din strainatate vor trimite in tara echivalentul a 9 miliarde dolari (circa 7 miliarde euro) in 2008, nivel care situeaza Romania pe locul al optulea in lume.

In primele noua luni din 2008, intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au insumat 6,69 miliarde euro, in crestere cu 24,9% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor publicate de banca centrala.

Raportata la produsul intern brut (PIB), valoarea remiterilor este relativ redusa, insa Romania este vulnerabila la fluxul de bani pe aceasta filiera, deoarece o diminuare a sumelor trimise de muncitorii din strainatate ar afecta un numar semnificativ din familiile acestora ramase in tara, se mentioneaza in raport.