Bruxelles-ul a publicat si memorandumul tehnic semnat intre Comisia Europeana si autoritatile romane, ce cuprinde aceleasi conditii cuprinse in memorandumul semnat de guvernul de la Bucuresti cu FMI, publicat in 10 iunie, potrivit NewsIn.

Memorandumul a fost semnat de comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, de premierul Emil Boc, de ministrul de finante, Gheorghe Pogea, si de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Asistenta financiara din partea UE, aprobata de ministrii de finante ai UE in mai, are scopul de a oferi sprijini impotriva presiunilor pe termen scurt asupra lichiditatii si sa redea increderea investitorilor, prin facilitarea implementarii unui pachet de reforme, menit sa asigure o ajustare ordonata a dezechilibrelor externe si interne", arata Comisia. Imprumutul va fi acordat in cinci transe.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.