Guvernul a inasprit conditiile de acordare a venitului minim garantat, urmand a stabili si o lista de bunuri minime si de venituri suplimentare obtinute din diferite surse, in functie de care se va decide acordarea acestui drept pentru fiecare familie. Executivul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, proiectul de modificre a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat ca prin acest proiect se urmareste introducerea unor reglementari mai riguroase privind acordarea venitului minim garantat. Astfel, persoanele apte de munca, dar care nu realizeaza venituri vor beneficia de venitul minim garantat doar daca dovedesc ca sunt in evidenta agentiei teritoriale de specialitate si ca nu au refuzat un loc de munca. Sunt exceptate de la aceasta prevedere persoanele care ingrijesc copii in varsta de pana la trei ani ori unele categorii de persoane cu handicap sau care participa la un program de pregatire profesionala. O alta noutate consta in modul de repartizare a orelor de munca prestate in folosul comunitatii, in schimbul venitului minim, care vor fi calculate proportional cu valoarea ajutorului social.

Prin normele de aplicare a legii va fi stabilita, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a proiectului, o serie de liste privind categoriile de bunuri considerate sau nu de stricta necesitate, precum si veniturile pe care solicitantii le pot obtine din valorificarea unor bunuri. Potrivit exemplelor prezentate de ministrul de resort, din categoria bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate si in functie de care solicitantii ar putea sa nu primeasca ajutorul cerut fac parte autoturismele, tractoarele, camioanele. Se va verifica inclusiv daca solicitantii ar putea beneficia de venituri suplimentare prin valorificarea unor eventuale terenuri sau animale detinute in proprietate sau a unui spatiu excedentar din locuinta. Noile prevederi ar urma sa fie aplicate incepand cu 1 ianuarie 2006, dupa ce vor fi aprobate de Parlament.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri