Unii investitori straini au venit in Romania doar ca sa cumpere teren arabil la un pret intre 3 si 7 ori mai mic decat in Occident pentru ca apoi sa il revanda la un pret mai mare, se precizeaza in cadrul unui raport realizat de economistii Bancii Comerciale Romane.
Agricultura din Romania poate deveni o prioritate pentru investitorii straini, pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate fiind principalele motive pentru care oamenii de afaceri straini s-ar orienta catre tara noastra, considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute ce au fost realizate pana in prezent, fenomenul de imbatranire a populatiei de la sate si saracia larg raspandita in mediul rural pun agricultura romaneasca in fata unei singure optiuni, mai exact posibilitatea ca investitiile straine directe si fondurile europene sa revigoreze acest sector al economiei romanesti.

Economistii Bancii Comerciale Romane precizeaza, in cadrul unui raport, ca primii 50 de mari intreprinzatori din domeniul agricol din Romania lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 de hectare.

Totusi, din cauza ca inca nu exista mecanisme pe deplin functionale in domeniul comertului intern cu produse agricole, producatorii locali sunt descurajati, 70% dintre acestia fiind nevoiti sa isi vanda productia pe cont propriu.

In plus, recolta de cereale din 2009 (cu exceptia porumbului) s-ar putea diminua cu 25-30%, in urma rezultatelor mai slabe consemnate la productia de grau cauzate de vremea nefavorabila. Din punct de vedere al volumului productiei de cereale, Romania se claseaza pe locul 6-7 in Europa in functie de an, potrivit raportului BCR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri