Producatorii de medicamente vor contribui la finantarea sistemului sanitar

Producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor, incepand cu 1 octombrie, potrivit unor acte normative adoptate de Guvern.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat la finalul sedintei de miercuri a Executivului ca, pentru suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate, incepand cu 1 octombrie va fi introdus in domeniul sanitar sistemul „clawback”, relateaza NewsIn.

“Clawback” este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor.

Masura va fi aplicata tuturor producatorilor sau detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, pentru vanzarile de medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru cele din Lista medicamentelor compensate, precum si pentru cele care sunt achizitionate de spitale.

Guvernul a mai decis miercuri eliminarea incompatibilitatii dintre functia de medic si cea de director coordonator sau director coordonator adjunct al unei directii de sanatate publica. “Aceasta decizie a fost luata pentru a combate migratia personalului medical si deficitul de medici inregistrat ca urmare a prevederii potrivit careia conducatorii de servicii deconcentrate nu pot exercita profesia de medic”, a afirmat Muntean.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri