Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) ar fi cea mai facila masura fiscala pe care o poate lua guvernul pentru a creste veniturile de la buget, insa va alimenta inflatia, iar pe termen lung va avea efecte negative asupra economiei, sustine Peter de Ruiter, partener in cadrul Pricewaterhouse Coopers Romania.

"Cresterea cotei TVA cu circa 2-3 puncte procentuale ar avea un impact de inflatie pe termen scurt, dar climatul de consum nu ar fi afectat puternic. Aceasta este una dintre cele mai usoare modalitati de crestere a veniturilor ce ar putea fi facuta, ea fiind usor de implementat si cu efecte pe termen scurt", a explicat Peter de Ruiter.

Totusi, o crestere a cotei TVA nu ar imbunatati pozitia Romaniei in topul economiilor dupa usurinta platii taxelor, tara noastra ocupand, in prezent, locul 149 din 183 de economii analizate de Pricewaterhouse Coopers. Pentru o pozitionare mai buna, Peter de Ruiter recomanda specialistilor de la Ministerul de Finante sa rezolve problema intarzierilor inregistrare la rambursarile de TVA.

De asemenea, reprezentantii Deloitte Romania pariaza pe majorarea TVA la 22% in 2010 pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, pe de alta parte, de cota unica nu se atinge nimeni, ea reprezentand o lupta castigata la nivel politic.

Pe de alta parte, investitorii straini, dar si oamenii de afaceri romani si populatia pledeaza pentru stabilitatea fiscala si spera ca in 2010 nu vom suporta o cota a impozitului pe profit majorata, respectiv o taxa pe valoarea adaugata crescuta.

Potrivit ultimelor declaratii ale ministrului interimar de Finante, Gheorghe Pogea, Romania nu isi permite o majorare a TVA in 2010, iar bugetul pe anul viitor nu are in vedere o astfel de masura.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Studiu: cu cat s-au majorat salariile brute din companiile private