Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) din Romania si Departamentul pentru Energie al SUA au semnat un acord prin care guvernul american va oferi asistenta financiara si tehnica pentru echiparea unor instalatii in Romania care sa poata detecta sursele radioactive.
"Astfel, cele doua organisme vor coopera pentru sporirea securitatii fizice a surselor radioactice si a materialului nuclear special din Romania. Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, care face parte din guvernul american, va asigura asistenta financiara si tehnica pentru echiparea unor instalatii din Romania care sa poata detecta sursele radioactive de pe teritoriul Romaniei, scrie NewsIn.

Expertii americani vor selecta apoi amplasamentele unde este necesar acest echipament, de exemplu la spitale", a declarat joi presedintele CNCAN, Vajda Borbala, in cadrul unei conferinte de presa.

Dotarea va fi facuta, cel mai probabil, anul viitor. "Tipurile de instalatii posibile a beneficia de aceasta asistenta sunt instalatiile de stocare a deseurilor radioactive, institutele de cercetare care utilizeaza surse de acest tip, instalatiile medicale, instalatiile de iradiere/sterilizare", a precizat Vajda Borbala.

Proiectul are totodata in vedere elemente legate de securizarea transportului surselor radioactive de mare activitate si a materialelor nucleare speciale pe teritoriul Romaniei, precum si instruirea corespunzatoare a personalului.

La randul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein, a precizat, prezent la semnarea acordului, ca efortul acestui proiect este ca materialul nuclear si radiologic sa nu cada in mainile persoanelor nepotrivite. "In baza acordului semnat, expertii din SUA vor colabora cu omologii romani pentru a spori securitatea amplasamentelor civile din Romania in care se utilizeaza sau se stocheaza materiale radiologice inalt radioactive. Angajatii CNCAN sunt partenerii nostri in eforturile noastre comune pentru limitarea raspandirii materialelor radiologice", a declarat ambasadorul Mark H. Gitenstein.

Acordul semnat joi creeaza cadrul legal necesar implementarii programului de protejare a materialelor radiologice din cadrul Initiativei de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI). Expertii americani vor colabora cu omologii lor romani pentru a spori securitatea fizica a amplasamentelor civile care utilizeaza sau depoziteaza materiale radiologice cu un nivel inalt de radioactivitate.

Initiativa de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI) a fost lansata de Guvernul SUA, prin Administratia Nationala pentru Siguranta Nationala (NNSA) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA (DOE), iar scopul GTRI este de a reduce si proteja materialele nucleare si radiologice vulnerabile aflate pe amplasamente civile pe intreg globul.

Recent, GTRI a colaborat cu CNCAN pentru evacuarea a 30,1 kg de uraniu puternic imbogatit proaspat de origine ruseasca de la reactorul de cercetare SSR Pitesti si a 23,7 kg de uraniu puternic imbogatit uzat de la reactorul nuclear de cercetare VVR-S de la Magurele. Aceste transporturi au dus la evacuarea combustibilului nuclear puternic imbogatit din Romania.

Astfel, in iulie 2008 si in iunie 2009, Guvernul SUA a oferit asistenta Romaniei pentru evacuarea uraniului puternic imbogatit. Putand fi usor transformat intr-o arma nucleara, uraniul puternic imbogatit reprezinta o tinta tentanta pentru teroristi. In cadrul programului GTRI, materialul nuclear este repatriat fie in SUA, fie in Rusia, in functie de originea sa initiala, si este diluat pentru a fi convertit in uraniu slab imbogatit.

Acesta poate fi ulterior folosit drept combustibil pentru generarea energiei nucleare, insa nu poate fi folosit la fabricare unei bombe. Cele doua transe care au plecat din Romania, atat cea repatriata anul trecut in SUA, cat si cea repatriata in Rusia in acest an, au fost transportate fara a avea loc incidente.

CNCAN este autoritatea nationala in domeniul reglementarii, autorizarii si al controlului activitatilor nucleare, aflata sub coordonarea Guvernului Romaniei. Comisia controleaza Centrala Nuclear-Electrica de la Cernavoda, reactorii nucleari de cercetare, precum si peste 5.600 de instalatii radiologice, care apartin a circa 4.000 de agenti economici.

La nivel national, CNCAN este responsabila cu elaborarea Strategiei de Securitate Nucleara a Romaniei. Comisia guvernamentala este totodata responsabila pentru instituirea si coordonarea sistemului national de evidenta si control al materialelor nucleare, al surselor de radiatii si instalatiilor nucleare si radiologice, fiind, de asemenea, componenta a Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului Nulcear.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri