Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost de 8,5%, fata de decembrie 2008.

In noiembrie, a doua luna din trimestrul IV, declinul - in termeni anuali - era de 9%, tot in date ajustate sezonier.

In ultima luna a anului trecut, cea mai importanta scadere a fost inregistrata in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 15,4%, urmata de reducerea cu 10,9% a vanzarilor de bunuri nealimentare si cu 5,1% a celor de produse alimentare, bauturi si tutun.

Fata de noiembrie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au scazut pe ansamblu cu 5,6% in decembrie, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 2,7%, iar cifra de afaceri din vanzarile de produse nealimentare s-a redus cu 10,9%.

In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 4,6% fata de luna precedenta.

In serie bruta, in schimb, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a fost mai mare pe ansamblu in decembrie cu 9,6% fata de noiembrie.

In 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 10,4%, dupa diminuarile semnificative inregistrate de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-19,1%) si vanzarile de produse nealimentare (-9,4%). In plus, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 3,3%.

In serie bruta, scaderea pe ansamblu a fost de 10,3% in 2009 fata de 2008.